Русия пуска затворници във войната в Украйна

Русия пуска затворници във войната в Украйна
A A+ A++ A

Руската армия изпитва затруднение с набирането на хора в разгара на войната с Украйна. Тя е принудена да търси доброволци дори в затворите, а много от новите попълнения са "стари, в лоша форма и слабо обучени", заяви високопоставена представителка на министерството на отбраната на САЩ, цитирана от Франс прес и БТА.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване до януари догодина на военния състав на въоръжените сили на страната със 137 хиляди души - малко повече от 10 процента.

"Малко вероятно е (тази) кампания да се увенчае с успех", каза обаче пред журналисти представителката на Пентагона, пожелала анонимност. Тя се аргументира, че руските въоръжени сили в исторически план не са изпълнявали подобни цели.

"Русия вече започна да набира повече хора, за да формира поне един доброволчески батальон на окръг и иска да създаде Трети армейски корпус", подчерта представителката на Пентагона. Тя посочи, че за целта руските власти са отменили възрастовите ограничения и набират дори затворници.

В резултат много от новите попълнения са "стари, в лоша форма и слабо обучени", отчете представителката на Пентагона. Тя коментира, че "всичко това навежда на мисълта, че новобранците, които Русия би могла да привлече до края на годината, няма да засилят бойната мощ" на страната.

По американски оценки военният състав на руската армия в навечерието на инвазията в Украйна през февруари е бил със 150 хиляди души под номиналното равнище от над 1 милион.

Русия гледа да изпраща на фронта професионални военнослужещи, а не наборници. Тя обаче губи хора и техника.

Според експерти е малко вероятно този ход да генерира значителна бойна мощ в близко бъдеще, но е индикация, че Путин няма да нареди скоро обща мобилизация, от каквато мнозина руснаци се опасяват.

След като не успя да превземе столицата Киев в началото на войната, Русия е съсредоточила сега своите усилия в Източна и Южна Украйна, където през последните седмици няма особена промяна на фронтовите линии, отбелязва АФП.

 

#Владимир Путин #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"