Интересни факти за Сирия, които може би не знаете

Интересни факти за Сирия, които може би не знаете
A A+ A++ A

Сирия е държава от Близкия изток, раздирана от военни конфлитки и все пак има доста интересни неща за нея, които може би сте чували, а може би не. Страната граничи с Ливан, Ирак, Турция, Израел и Йордания. Нейната столица, град Дамаск, е била седалището на Умаядската империя и провинциалната столица на Мамелюкската империя. Исторически, Сирия често е включвала земите на Ливан, историческа Палестина и някои части от Йордания. Този регион се е наричал с името Велика Сирия или с арабското наименование – „Билад ал-Шам“.

Страната макар и опасна е доста интересна, но и безкрайно различна от това, на което сме свиканли у нас и в Европа. За това, ако решите да я посетите, бъдете много предпазливи и се пригответе да получите един голям културен шок.

Ето някои факти за Сирия, които може да научите преди посещението си, а и сами да потърсите още информация за тази далечна страна, която остава някак зад булото на войни и раздори и хората като, че ли са забравили, че и там има невинни хора, забележителности, природа и други неща, на които може да се насладите.

1.Сирия получава своята независимост едва през 1946 г.

2.Столицата на Сирия е град Дамаск.

3.Интересен факт, е че исторически погледнато Сирия е включвала земите на Ливан, историческа Палестина и части от Йордания.

4.Името „Сирия“ произлиза от старогръцкото наименование на сирийците.

5. През 333 г. пр. Хр., самият Александър Македонски покорява Сирия.

6. Границите на днешна Сирия се очертават в края на Първата световна война, когато се разпада Османската империя.

7. Географията на страната е доста разнообразна и на територията на Сирия се открояват 3 природо-географски области: крайбрежна низина, вътрешни планински вериги и пустинно плато.

8.Най – високият планински масив в Сирия е Антиливан, чиито най – висок връх е Хермон – 2814 метра надморска височина.

9. Преобладаващото население в Сирия са сунити.

10.Първите данни за района на Сирия се съдържат в египетски документи още от 4 хилядолетие пр.н.е., които описват експедиции до Аманските и Ливанските планини за добив на кедър, бор и кипарис, които тогава са били доста ценни суровини.

11.Сирия е била част от Османската империя в продължение на 400 години.

12.Страната е най – гъсто населената от всички други държави в Близкия изток.

13.Основните селскостопански продукти в Сирия са: пшеница, ечемик, памук, бобови култури, грах, маслини, захарна тръстика, а сновните промишлени продукти са: фосфати, нефт, текстил, храни и други.

14.Икономиката на Сирия е много силно зависима от изнасянето на нефт, фосфати и нефтопродукти.

15.Сирийската кухня е силно повлиявана от различни култури, като гръцката, средиземноморската и югозападна азиатска кухни. Някои от най-често срещаните ястия от кухнята са кибе (изработени от булгур, фино смляно месо, смлян лук и подправки), хумус, табуле (левантска вегетарианска салата). Традиционния ястия за сирийците са също и шиш парак, което представлява паста в млечен сос. Те са доста различни от нашите ястия и вкусове, но все пак, когато човек е в друга страна винаги е добре да опита от местната кухня.

16.Още от кухнята на Сирия – страната е добре известна и със своето сирене.

#любопитни факти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"