Надежда Нейнски и Мартин Димитров с общ проект за обединена десница

Надежда Нейнски и Мартин Димитров с общ проект за обединена десница
Евродепутатът Надежда Нейнски и депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров ще работят за обединение на десницата. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Евродепутатът Надежда Нейнски и депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров ще работят за обединение на десницата.

Двамата бивши председатели на СДС създават Национален съюз „Единство“ в СДС, който ще работи за обединение на партията с ДСБ, съобщиха двамата на пресконференция.

Те са изпратили писмо до ръководствата на двете формации, в което ги призовават да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране на формулата на единство, предаде БТА.

„Разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева“, заявяват Надежда Нейнски и Мартин Димитров.

Двамата твърдят, че това открива пътя на БСП към властта, а разделението изправя дясномислещите хора пред нелогичен избор, като отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ.

Двамата бивши сини лидери вярват, че само създаването на единна формация на традиционната десница ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната.

Мартин Димитров коментира, че разделението е било огромна политическа грешка или умишлен опит за политическо убийство на СДС и ДСБ.

„Създаваме група за натиск в СДС, за да се продължи проектът „Синя коалиция“, защото всичко друго ни води към пълно унищожение“, каза той и прогнозира, че ако не бъдат взети мерки, България ще осъмне с ляво управление, което ще задълбочи кризата.

Ваньо Шарков, който също беше кандидат за лидер на СДС, каза, че новата група няма намерение да разделя СДС, а целта й е да работи за единна десница. Той уточни, че писмото е отправено към всички, които участват в момента в Синята коалиция, но първо към основните две политически сили в нея - СДС и ДСБ.

Надежда Нейнски, която оглавяваше СДС от 2002 г. до 2005 г.,  уточни, че съюз „Единство“ е създаден в Боровец, на среща в събота и неделя, където са участвали представители на партията от почти всички области на страната.

През месец май Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДСБ за парламентарните избори през 2013 г., след като вътрешната опозиция срещу Иван Костов надделя.

Мартин Димитров, който тогава беше лидер на партията, подаде оставка и попита кой ще носи отговорност, ако СДС получи 1% на вота и не влезе в парламента.

На негово място бе избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който получи повече гласове от Шарков.

От ДСБ заявиха, че започват сами да се готвят за изборите.

#Надежда Нейнски #Мартин Димитров #ДСБ #СДС #Синята коалиция #Иван Костов #Ваньо Шарков #Емил Кабаиванов #Национален съюз „Единство"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"