Слави Трифонов отговори на критики и подигравки за референдума ВИДЕО

Слави Трифонов отговори на критики и подигравки за референдума ВИДЕО
A A+ A++ A

"По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г.", написа в личния си фейсбук профил лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и сподели свое интервю с президента Желю Желев. 

"Винаги съм смятал, че България трябваше да стане президентска република, а не парламентарна, защото такъв тежък период, в който навлизаше страната и една пост комунистическа държава в периода на прехода трябва да има силна изпълнителна власт, която веднага да взима законите, които гласува парламента и да ги привежда в действие и да ги реализира", казва Желю Желев преди 10 години.

В петък Слави Трифонов обяви, че иска референдум, за да каже народът иска ли България да стане президентска република или да остане парламентарна.

"Аз видях политическата система отвътре и ще ви кажа следното. Там има основно лицемери, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Това видях и мисля, че аз не съм политик. Мисля също, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а трябва да се разбие моделът на цялата сегашна политическа система". Това заяви в специално изявление лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Темата бе коментирана и от Асен Василев от "Продължаваме Промяната":

"Първо да се разберат Слави Трифонов и Ива Митева дали президентска или полупрезидентска, но не мисля, че това по някакъв начин ще подобри състоянието на българските граждани и българската икономика. Не мисля, че е на дневен ред въобще".

„Парламентарната република буксува. Това, което предлага Трифонов, не може да стане според Конституцията. Той е един от виновните за боксуването на българската република. Миналата година той имаше пълната възможност да състави правителство и провали всичко”, коментира темата за референдума и съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов.

По отношение на предложения от Станимир Трифонов референдум за президентска република, лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че това става с решение на Велико народно събрание и припомни, че ни предстоят избори за обикновено. "Това е опит на ИТН да влязат в следващия парламент".

„ГЕРБ е категоричен привърженик на парламентарната република. България не е подходяща за президентска република. Има такава форма в други държави, но те са големи и федерални. Българската традиция винаги е била парламентарна република, а преди това конституционна монархия“, подчерта Тома Биков от ГЕРБ.

#Слави Трифонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници