Какви теми се паднаха на ДЗИ по желание

Какви теми се паднаха на ДЗИ по желание
A A+ A++ A

Кои белези на демографската криза в България се отразяват върху работната сила? На този въпрос отговаряха зрелостниците на днешната матура по желание по география и икономика. Те трябваше да покажат и умения да извличат, анализират и интерпретират информация от географски текст, графики и статистически данни.

15 държавни зрелостни изпита по желание се провеждат днес. Общо 598 зрелостници се явиха сутринта на матурите по математика, философия, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образоване и профилирана подготовка по руски език.

На изпита по философия учениците разсъждаваха върху дилема на семейство - да запази или да продаде наследствена къща в красиво планинско село, за да осигури следването на детето си в западен университет. Зрелостниците размишляваха какви ценности биха залегнали в основата на решението на семейството. Те имаха за задача и да съставят философско есе върху мисълта на Блез Паскал - „Колкото по-интелигентен е човек, толкова повече своеобразие открива у другите хора. За посредствения всички са еднакви.“

На въпроса: „Как българите постигнали църковна независимост през Възраждането?“ трябваше да отговорят зрелостниците на изпита по история и цивилизации като съставят текста си след анализ на различни източници.

Задачите със свободен отговор по биология и здравно образование бяха за структура и функциите на биоорганичните съединения, функцията на нервната и отделителната система при човека. Бяха поставени и задачи, свързани с различни заболявания и тяхната превенция, с еволюцията на животните и човека.

По-късно днес продължават държавните зрелостни изпити по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по различните нива английски, немски и руски език (общообразователна подготовка).

#ДЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"