НСИ: България изнася почти половината от произведения ток

НСИ: България изнася почти половината от произведения ток
A A+ A++ A

През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на НСИ, съобщиха от Института.

През юни у нас са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което представлява увеличение от 25% на годишна база. На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват - с около 1%.

Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, което е ръст със 137% на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.

Данните на НСИ показват още намаление на доставките на природен газ - с почти 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април "Газпром" преустанови доставките на синьо гориво и "Булгаргаз" в момента разчита само на един дългосрочен договор - с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни договори за доставка на втечнен газ и от спотовите пазари.

Спрямо май доставките на природен газ в България намаляват с 10 на сто, е видно още от статистиката. Местният добив е в нищожни количества - около 2 млн. куб. метра на месец.

През юни има ръст на производството на автомобилни горива - дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са произведени 304 хил. тона дизелово гориво и 157 хил. тона бензин. Голяма част от тези горива се реализират извън страната - доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, а на дизела - 211 хил. тона.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »