Заради гаф на МОН може да настъпи хаос с броя на часовете по математика

Заради гаф на МОН може да настъпи хаос с броя на часовете по математика
A A+ A++ A

Заради гаф на Министерството на образованието и науката може да настъпи хаос с броя на часовете по математика на седмокласниците две седмици преди да удари първият школски звънец.

За това предупреди синдикатът по образование на КТ "Подкрепа“. Информацията бе потвърдена пред "Телеграф“ и от директора на 119-о СУ в столицата Диян Стаматов.

До хаоса се стигна, след като в петък МОН обнародва в "Държавен вестник“ Наредба 4 за изменение в учебния план с техническа грешка. От тази техническа грешка излиза, че часовете по математика в 7-и клас се увеличават на пет часа седмично, а те реално са 4,5. Тази грешка променя значително норматива на учителите за съответната година и трябва спешно да се поправи, обясни Диян Стаматов.

Указания

След като разбрало за гафа си, от МОН пуснали указания до директорите, отново обаче с техническа грешка. Но според Стаматов, за да се изяснят нещата по правилен начин, е необходимо да се публикува вярната наредба отново в "Държавен вестник“. Това не става с указания, обясни той.

Ако това не се случи в срок, има опасност едни училища да заложат 4 часа седмично математика за седмокласниците, други да заложат пет. Рамковият учебен план обаче е единен за страната, посочи Стаматов. Според него до 15 септември има време нещата да бъдат изгладени. Но грешката създала чисто организационно неприятен дискомфорт за училищата.

Гафът води след себе си невъзможност всеки един директор да изготви необходимите нормативни документи. "Засегнати са 2400 директори. Такава грешка показва професионална немарливост“, коментира още Диян Стаматов.

На война

"Вече ще искаме оставката на всеки чиновник от МОН и регионалните управления, ако направи забележка за техническа грешка на учител или директор. Очевидно МОН ни предизвиква на "студена" война!". Това пък написаха във Фейсбук от синдиката "Образование“ към КТ "Подкрепа“.

#математика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"