Атопичен дерматит и какво трябва да знаем за него

Атопичен дерматит и какво трябва да знаем за него
A A+ A++ A

Д-р Невена Миронова е специализант по дерматология и извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни и венерологични заболявания от различно естество. Има интерес в сферата на клиничната и естетична дерматология, както и лазерната терапия. Д-р Миронова завършва Медицински университет - София през 2017 г. с отличен успех и специализира Дерматология и венерология в Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Александровска" София.

Какво представлява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит (АД) е възпалително кожно заболяване, засягащо генетично предразположени хора, влияещо се от факторите на околната среда и протичащо с периоди на обостряне и ремисия. Характеризира се с изключително суха кожа, съпроводена със сърбеж. Освен че засяга най-големият човешки орган, той включва още прояви от страна на дихателната, храносмилателна и ЦНС системи, изразяващи се в бронхиална астма, алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, обстипация, мигрена и атопична характеропатия. 

Какви са най-отличителните му симптоми?

Заболяването се характеризира с изключително суха кожа, която провокира сърбеж, раздразнени участъци със загрубял релеф и формиране на възпалени зони, засягащи определени кожни области в зависимост от възрастта на пациента. Диагнозата често се поставя на базата само на характерната клинична картина. 

Какви са най-честите причини за появата му?

Причините за появата на заболяването са комплексни, както вече споменах включват както генетична предразположеност, така голяма роля оказват и факторите на околната среда. 

Има ли генетична предразположеност?

Да. Все още не е установен моделът на унаследяване, но след проведени проучвания е доказано, че при от възрастни с АД 60% от децата страдат също от заболяването, а когато и двамата родители са засегнати вероятността за наследственост се повишава до 81%. 

По кои части от тялото най-често можем да наблюдаваме характерните зачервявания?

Клиничната картина на АД може да се раздели в три възрастово обусловени стадия. 

Първият стадий обикновено се проявява до края на първата година от живота. Тогава най-често наблюдаваме обрив в областта на лицето, скалпа, външната повърхност на крайниците и много по-рядко тялото. Заболяването протича с картината на остър дерматит, като върху първоначално сухата и залющена кожа на бузите и скалпа се появяват зачервени петна, папули (пъпки), множество мехури преминаващи в подмокрящи рани и следи от разчесване, покрити с корички, в резултат на което кожата изглежда с неравна грапава повърхност. Друга характерна особеност е, че обривът е симетричен. 

Втори стадий засяга детско-юношеската възраст. Често влошаването на състоянието на кожата тук зависи от годишните сезони. Наблюдават се поява на множество пъпки с различен размер, които са силно сърбящи, раздразнени участъци със загрубял релеф и формиране на възпалени зони, като на места може да се наблюдава подмокряне, поява на рани и засъхнал секрет. Най-често засегнати са пръстите на ръцете, китките, лакътните и коленни гънки. Отново болните се оплакват от мъчителен сърбеж.

Трети стадий засяга зрялата възраст и в около 25% от случаите продължава с хронично-рецидивиращ ход до края на живота. При преглед се обективизира изразена сухота по цялата кожа, като тук обривите имат склонност към групиране. Засегнати са предната или тилна повърхност на шията, кожата на гърба, пръстите, китките, глезените, лицето, около очите и устата, по -рядко лакътните и коленни гънки. Лицето на болните от атопичен дерматит е бледо. Обикновено промените тук са ограничени, преобладават проявите на подостър и хроничен дерматит, наблюдават се хиперпигментни петна, загрубяване на кожата, на места сцепвания водещи до поява на рани. Други характерни прояви са възпалението на устните, ушните лобули и засягането на кожата около ареолите. 

Влияят ли климатичните условия върху състоянието на кожата ни и могат ли те да бъдат предпоставка за предразположеност към атопичен дерматит?

Факторите на околната среда оказват влияние, често наблюдаваме влошаване на състоянието на кожата на пациентите с АД през зимата и подобрение през лятото. 

Оказва ли влияние замърсеният въздух?

Разбира се и това е доказано. Проведени са проучвания върху хора с една и съща генетична предразположеност, но живеещи на различно място (тоест подложени на различни външни въздействия). Едната група живеели на село, а другата в градски условия. Познайте кои участници са развили атопичен дерматит. 

Причина ли е стресът за появата на атопичен дерматит?

Както физиологичния, така и психологичния стрес са провокиращ фактор за отключване или влошаване на атопичната екзема. Напрежението води до дисрегулация на невропептиди в мозъка, дисфункция на ендокринните органи и периферната нервна система, което се отразява на имунните клетки намиращи се в кожата, както и води до синтеза на различни възпалителни протеини (белтъци). В резултат на този дисбаланс се променя възпалителния и имунен отговор, както и бариерната функция на най-големият човешки орган . 

Има ли връзка между атопичния дерматит и други атопични разстройства като сенна хрема и астма?

Атопичният дерматит, заедно с алергичния ринит, конюнктивит и астмата  са част от атопичния синдром или още се нарича атопична диатеза. При този синдром се наблюдава увеличена продукция на IgE антитела при ниски концентрации на алерген, което е в основата на патогенезата на заболяването. 

Дерматит и екзема - едно и също ли е?

Понятията атопичен дерматит и атопична екзема са синоними и взаимнозаменяеми термини, характеризиращи едно и също заболяване. 

Коя възрастова група е най-предразположена към атопичен дерматит?

Заболяването е по-характерно за детската възраст, засегнати са около 20% от децата и 3% от възрастното население. 

Има ли разлика в симптоматиката по отношение на възрастта?

Да, както посочих заболяването има характерна клинична симптоматика в различните възрастови периоди. 

Възможно ли е атопичният дерматит да бъде израснат ако е в най-ранна детска възраст?

Най-често атопичната екзема се проявява след третия месец от раждането, присъства в детска възраст и често отшумява в пубертета, но понякога заболяването съпътства човек през целия му живот. 

Какви са различните фази на атопичния дерматит? 

Атопичният дерматит може да се разглежда като заболяване протичащо в две фази - фаза на обостряне и фаза на ремисия. Острата фаза включва симптоми като интензивен сърбеж, съпроводен от възпаление, водещо до усещане за изгаряне. Кожата изглежда зачервена, суха, лющеща се, с неравен релеф и подута, на места може да се наблюдават мехури, които при спукването си оставят секретиращи рани. Колко ще продължи този период е индивидуално при всеки пациент, но за щастие съвременната медицината е доста напреднала и благодарение на голямото разнообразие от медицинска козметика и лекарствени продукти, създадени за нуждите на пациентите с АД, сравнително бързо може да се влезе във фаза на ремисия.  

Кои са факторите, които могат да отключат атопична реакция?

Множество фактори могат да доведат до поява на сърбеж и обрив. Съветвам пациентите да наблюдават кожата си след контакт с даден алерген, тъй като при всеки реакцията и обострянето се влошава от различни причинители. Най-честите тригери са полени, акари, козина, мъхести растения, фъстъци, яйца, мляко, шоколад, соя, риба, пшеница, стрес, изпотяване, суха кожа, инфекция, ниски температури, ниска влажност, някои перилни препарати, вълна и други. 

Влияе ли това състояние на всекидневните ни навици?

АД е заболяване, което засяга не само кожата. Атопичната характеропатия засяга психическото състояние на пациентите. Често може да наблюдаваме в ранна детска възраст изразена двигателна активност, неспокойствие, безсъние, трудно съсредоточаване и неуравновесено поведение, но в същото време тези деца са амбициозни, активни и взискателни. Пристъпите на сърбеж водят до промяна в поведението и психичните реакции на болните в по-късна възраст.

Как бихте коментирала факта, че честотата на заболяването постоянно нараства през последните десетилетия?

С нарастване на индустриализацията и урбанизацията, популяризирането на "западния тип” диета, т.е. хранене с голямо количество въглехидрати, при липса на плодове и зеленчуци в дневния порцион, съответно води до увеличаване на честотата на заболяването.

Какви са правилните грижи, които трябва да прилагаме върху атопична кожа?

Тъй като заболяването се характеризира с изключително суха кожа, най-важна е хидратацията и то с правилната козметика. Препоръчвам на пациентите да слагат емолиент след всяко миене на тялото, а когато състоянието е обострено и неколкократно дневно. Добре е да не се прекалява и с измивните продукти, съветвам да се използва нежно измивно душ-олио, а в период на рецидив използването му да се сведе до 2-3 пъти седмично, останалите дни да се измива тялото само с вода. 

Налага ли се постоянна употреба на специализирана козметика?

Съветвам пациентите да използват такава, за да намалят броя на рецидивите. 

Съществува ли лечение с дълготрайни ефекти?

За съжаление заболяването е с хронично-рецидивиращ ход, тоест протича с периоди на подобрение и обостряне. За да не се стига до лечение важно е да има профилактика, тоест да се използва правилната козметика редовно и да се избягват тригерите, при които пациентът е забелязал влошаване. 

Оказват ли положително влияние върху състоянието слънцето и морската вода?

Факт е, че пациентите с АД се подобряват летните месеци, само 5% от тях съобщават за влошаване на състоянието след излагане на слънце. УВ лъчите действат противовъзпалително, освен това се увеличава синтеза на вит. Д, който има протективно отношение по повод възникване на нови кожни обриви. Слънцето редуцира и стреса, който е един от тригерите за обострянето на заболяването. От друга страна солената вода има леко антисептично действие, което намалява риска от развитие на насложена инфекция. С други думи почивките на море са препоръчителни.

До какво може да доведе липсата на третиране на проблема?

Може да доведе до промени в личностното развитие, трудна адаптация и професионална реализация. Освен това, когато не се прилага терапия заболяването може да засегне и цялата кожа (атопична еритродермия), както и да се насложи инфекция - бактериална, вирусна, гъбична или паразитоза.

Какво представлява пристъпът на атопичен дерматит и как да го избегнем?

Пристъпът на АД отразява фазата на обостряне на заболяването. За да се избегне това състояние трябва да се отхвърли контакта с всички изборени тригери и да се използва поддържаща терапия с подходящи локални средства. Въпреки това при децата често може да наблюдаваме влошаване в съотвествие с растежа. 

Какво най-често съветвате пациентите с атопичен дерматит?

Съветвам ги да използват медицинска козметика, която е предназначена за третиране на кожа предразположена към атопия. В момента на пазара има голям избор, добре е да се доверяват на доказали се марки, тъй като използването на неправилните продукти често има обратен ефект. Хубаво е дори в състояние на ремисия като поддържаща грижа да прилагат такъв тип козметика, за да профилактират бъдещ рецидив.


 

#дерматит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »