Въпросът на ГЕРБ за референдума е подигравка с интелекта на народа, според „Зелените“

Въпросът на ГЕРБ за референдума е подигравка с интелекта на народа, според „Зелените“
Партията, която инициира тази подписка, постави незаконно въпроса, след това управляващите промениха този незаконен въпрос с друг незаконен въпрос, смята Борислав Сандов от „Зелените“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложеният от ГЕРБ въпрос за референдума на тема АЕЦ „Белене“ е подигравка с интелекта на българския народ, смята изпълнителният директор на Института за зелена политика Петко Ковачев.

Въпросът в подписката, събрана от БСП, беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?“

След приетите редакции, предложени от Искра Фидосова, въпросът на референдума вече е със следния текст: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

„Това е само едно завоалиране на темата, за да се имитира законосъобразност и да не се констатират противоречия“, заяви Петко Ковачев от БГНЕС.

Национален референдум се провежда за пряко решаване от граждани на въпрос от национално значение и от компетентността на Народното събрание, допълни Петко Ковачев, позовавайки се на текстовете от законодателството.

„Строителството на ядрена централа в България е в компетенцията на Министерския съвет“, отбеляза веднага той.

По думите му готвеният референдум за АЕЦ „Белене“ ще отвори Кутията на Пандора и в бъдеще всеки, който дойде на власт, ще може да създава уж демократични, но грубо манипулирани референдуми.

Според него е необходимо тотално реформиране на Закона за референдумите, за да могат гражданите да заявяват позициите си в облекчена процедура и без участието на политически партии.

Съпредседателят на партия „Зелените“ Борислав Сандов пък изрази мнение, че с така организирания референдум България похабява единствения си по-сериозен шанс за демократично действие.

„Партията, която инициира тази подписка, постави незаконно въпроса, след това управляващите промениха този незаконен въпрос с друг незаконен въпрос. Тук пряка демокрация няма, това е една проформа на демокрацията, която се използва като пропаганда“, категоричен е Борислав Сандов.

Той допълни, че цената на тока по всички проекти за ядрена енергетика в света е около 5000 евро на мегават инсталирана мощност, или в пъти повече от цената на енергията от възобновяеми източници.

„Енергията от ВЕИ е безплатна около нас, всеки може да я използва само заплащайки технологията“, каза Сандов.

„Много се опасяваме по какъв начин ще се развие информационната кампания преди референдума. Ако има само пропаганда от едната страна, то няма никакъв информиран избор“, каза Деница Петрова, представител на „Грийнпийс България“.

По нейна информация в Европа от развитието на ядрена енергетика са се отказали Австрия, Италия и в най-скоро време Литва, която провежда подобни на България политики и е много силно енергийно зависима от Русия.

„В анализа на ползите и разходите задължително трябва да влезе експертна оценка на риска“, каза Петър Кърджилов, представител на „Български антиядрени граждани“.

Според него кампанията на БСП за референдум внушава чрез лъжи, че България непременно трябва да построи АЕЦ „Белене“.

По негова информация след последните стрес тестове, направени от ЕС, са показани проблеми при сигурността в около половината реактори на Стария континент и трябва да бъдат инвестирани десетки милиарди евро за възстановяването на нивата на безопасност.

„Този сектор винаги е бил силно политизиран, никога не е бил обект на чистата икономика, затова е бил и силно корупционен и неглижиращ безопасността“, заяви пък Петко Ковачев.

#ВЕИ #„Зелените“ #референдум #АЕЦ „Белене“ #Борислав Сандов #Петко Ковачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници