Родителите в шок! Колко струва да пратиш детето на училище?

Родителите в шок! Колко струва да пратиш детето на училище?
A A+ A++ A

Започват пресмятанията за това колко ще струва на родителите да обезпечат децата си за обучението през новата учебна година, която ще започне. В Пловдив почти всички училища е задължително учениците да са с униформи, с които трябва да прекарват времето си в училище. Цените варират в зависимост от размера на блузите, ризите, панталоните и суитчърите, съобщава plovdiv24.com.

Ето защо пригответе поне 1000 лева за новата учебна година за ученика, защото най-евтините тениски с къс ръкав (най-малък номер) са 21 лева, а най-скъпите - 27, с дълъг ръкав са от 23 до 29 лева. Ватиран суичър с лого от 40 до 48 лв, пуловер без ръкав - от 32 до 38 лв, мъжка риза с дълъг ръкав от 34 до 40 лв., мъжки панталон от 38 до 44 лева. Дамска риза с дълъг ръкав 38 лв., с къс - 36 лв., пола 25 лв,. дамски панталон 39 лв., вратовръзка - 15 лв.

Така дотук за униформа минимум цената е следната: за 5 тениски къс ръкав - 105 лева, дълъг ръкав - 115 лева, пет панталона - 190 лева. Като добавим и останалите части на униформата, сметката отива над 500 лева. Тук прибавяме и около 100 лева за качествени спортни обувки, които са стават за тичане, скачане, ритане и т.н.

Към дрехите разбира се трябва да включим и ученическите пособия, които в различните магазини са различни цени. Раниците са средно от 20 до 100 лева. Най-евтините тетрадки са 70 стотинки, но те са и най-тънките и едва ли децата ще изкарат и средата на първия срок с по една такава на предмет. Най-скъпите тетрадки А5 са 4 лева. Най-евтините тетрадки голям формат А4 са 3 лева, а 10 лева са най-скъпите. От малките тетрадки трябват поне 15 броя, а от големите 10 може, за да стигнат до края на учебната година. Ако вземем най-евтините, то 10 лева ще дадем за малките тетрадки и 30 лева за големите.

Да не забравяме и сумата от около 25 лева за подвързии и етикети.

Помагалата средно са около 70 лева - става въпрос за атласи, тетрадки за упражнения, сборници по математика или български език, граматика, чужд език. Разбира се трябват химикали, моливи, боички, флумастери, пластилини, пастели, чертожни инструменти, ножички, острилки, гумички и всякакви такива пособия, за които пресмятаме, че са необходими около 55 лева, плюс несесер - 20 лева, кутия за храна или чанта - 25 лева, плюс шише за вода - 20 лева.

Така до тук сметката излиза - около 900 лева и то при условие, че купувате малък размер униформа. Ако трябва да обзавеждате стая за ученик с бюро, стол и компютър, сумата нараства с около 200 лева. Около 1000 - 1500 лева може да похарчите и за компютър, ако е необходим. Така закръгляме разходите до около 2500 лева. Те обаче са само за едно дете. Ако имате две, разходите са двойни.

Не забравяйте обаче да планирате и сума за класната стая, защото в част от случаите все липсва обзавеждане - шкафчета или трябва ремонт на старите чинове, възглавнички, понякога климатик, телевизор за учебната дейност и дори ремонт на класната стая - под, стени, пердета или щори. Много често това минава като дарение от родителите, които искат децата им да учат в нормални условия, а училищата не могат да осигурят база и затова тихомълком молят за помощ.

Разбира се, родителите на добра воля правят всичко за децата си и водени от тази максима, събират средства. Това обаче не е разрешено. Тъй като не всички училища могат да си позволят обновяване обаче, то родителите са принудени да ги подкрепят.

П.П. не забравяйте и от 20 до 50 лева за цветя за госпожите.

#ученик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"