БСП си иска руския газ: Трябват преговори с "Газпром"!

БСП си иска руския газ: Трябват преговори с "Газпром"!
стоп кадър/Нова Нюз
A A+ A++ A

"Първо, нека да осигурим газ в страната, което е ключово важно, тъй като зимата чука на вратата. Не считаме, че темата за газа трябва да бъде идеологизирана. За страната ни е от ключово значение да продължи да се развива икономиката, както го правеше през последните 7 месеца. Най-накрая ние сме първи по нещо хубаво. Според статистиката на Европа сме на първо място по развитие на индустрията за първото шестмесечие на годината. И до голяма степен това е благодарение на БСП в управлението." Това заяви организационният секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов в ефира на Nova News.

"Трябва да се преговаря с "Газпром" поради няколко причини. Ще дам пример с Турция, където основен доставчик там е "Баташ". Той доставя при цена 182 долара на 1000 кубични метра. В България до 20-ти август беше на 1695 долара. Разликата е 9.3 пъти. Същото нещо е в Гърция и Сърбия. От основно значение е да се гледа икономиката на България, както и да се осигури комфорта на българските семейства. Нека това да бъде нашата задача, а всичко останало да е на второ и трето място. Ще се съгласим с тези условия, които са най-изгодни за страната ни. Независимо дали това идва от Русия, САЩ или Азербайджан. Необходимостта на България е от 3.5 млрд. куб. метра. Ние имаме 2.8 с "Газпром" дългосрочен договор и 1 млрд. с Азербайджан. Считаме, че на този етап без Русия не може. При 9 пъти разлика в цената - как ще продължи да се развива икономиката?", обобщи Гуцанов за доставките и цената на синьото гориво.

Социалистът коментира, че няма как домакинствата да издържат на цените на тока, които са били от началото на годината. "Успяхме да наложим замразяване цената на тока. Същото нещо сега трябва да бъде направено за газа и да има компенсации за бизнеса", допълни той.

"Успяхме да вдигнем детските надбавки и да направим градините безплатни. Следващата стъпка е да бъдат построени достатъчно на брой детски градини. Успяхме да направим така, че да има 50 лв. на дете и 100 лв. за две деца допълнителен приход за семейството. Това стана чрез промяната в необлагаемия минимум от 4500 на 6000 лева. Икономиката трябва да се развива, за да могат всичките тези неща да се случват", посочи Гуцанов за част от постиженията на Българската социалистическа партия в управлението на страната.

"Служебният кабинет има една основна функция - да направи така, че да има честни и прозрачни избори. Виждаме, че то заема малко повече инициатива от това, което трябва да бъде. Ние имаме решение на НС, който се произнесе, че те са в качеството си на експерти и ние не носим отговорност за тях, тъй като те не изпълняват програмата на БСП", обясни организационният секретар на левицата за министрите от служебното правителство, които са членове на партията.

Борислав Гуцанов посочи, че основната задача на партията е да се представи по възможно най-добрия начин на предстоящите избори. "За да продължим с нашата социална и икономическа програма и да променим страната си. БСП е първата политическа партия, която успях да определи водачите и в нашите листи има много млади хора. Ние сме сериозна и патриотична партия, която освен социална политика и икономика - гледаме как да защитим България с цялото си достойнство", завърши той.

#Борислав Гуцанов #"Газпром" #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »