МФ: Догодина ни очаква рекорден дефицит от 11 млрд. лв.

МФ: Догодина ни очаква рекорден дефицит от 11 млрд. лв.
стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Служебният финансов министър Росица Велкова се опита да охлади намеренията на политическите сили, синдикатите, та дори и бизнеса, за нови ръстове на заплати, пенсии, компенсации и всякакви допълнителни харчове на хазната.

"Тези искания са базирани на излишъка в бюджета към края на юли от 1.5 млрд. лв. Това обаче е временен, текущ излишък и не означава, че държавата има свободни пари", посочи Велкова на специална пресконференция. Тя припомни, че почти всяка година по това време бюджетът е на плюс, но в края на годината излиза на червено. Така се е случило през 2020 г., която завърши с 3 млрд. лв. дефицит, и 2021 г. - с над 4 млрд. лв. дефицит.

За тази година планираното превишение на разходите над приходите е над 7 млрд. лв. след актуализацията на бюджета от 1 юли. "Само на база на данъчните промени, гласуваните компенсации и увеличените пенсии и заплати след тази актуализация, за догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв. Това е 6.8% от БВП", посочи Велкова, цитирана от "Сега".

Тя се обяви категорично против поредна актуализация на бюджета за тази година за повишаване на заплати, пенсии и други социални плащания - идея на синдикатите и част от политическите партии.

"Приходите са изключително напрегнати, не се очаква преизпълнение, а максимални усилия да бъдат събрани завишените цели след актуализацията", каза Велкова. 

Според финансовия министър не може да се залага на големи икономии от планираните капиталови разходи, с които да се покрият извънредните харчове. Както е известно в бюджета за 2022 г. бяха заложени 8.2 млрд. лв. държавни инвестиции, а до момента са осъществени едва 2 млрд. лв. от тях. От планираните капиталови инвестиции обаче 4 млрд. лв. били по проекти с европейски средства и можели да се преструктурират. "В момента водим разговори с министерства и ведомства къде са възможностите за икономии, но те няма да са в порядъка на милиарди", посочи Велкова.

По думите й единственият вариант е увеличаване на държавния дълг, което обаче ще бъде изключително неправилно решение. "Най-целесъобразно е да се правят икономии и това е в прерогативите на служебното правителство", каза Велкова.

През септември МФ ще тегли нови заеми както на вътрешния, така и на външния пазар. За тази година лимитът нов държавен дълг е 10 млрд. лв., като до момента са теглени 1.8 млрд. лв. Велкова съобщи, че държавата ще усвои целия лимит, гласуван в закона за бюджета.

Служебният финансов министър ще изработи базов бюджет за 2023 г. за следващото редовно управление с няколко сценария и разчети. Прогнозата на МФ за догодина е забавяне на икономическия растеж на 2.2% при очаквани 2.9% тази година. Очаква се инфлацията също да се забави до 5.8% средногодишно, при 12.6% тази година.

За догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв или 6.8% от БВП, а за следващите две години - 2024 и 2025 г., по 5 млрд. лв. годишно. По сметките на МФ това означава страната ни да тегли още 15 млрд. лв. нов дълг в следващите три години, което ще вдигне нивото му на 40% от БВП.

Ако не се направи промяна в данъчната политики и не се преструктурират разходите България ще влезе в процедура по свръхдефицит, а това ни отдалечава от еврозоната, предупреди Росица Велкова.


 

#Росица Велкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »