Джамбазки обвини Рашков за незаконните мигранти

Джамбазки обвини Рашков за незаконните мигранти
стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Държавната граница е пробита. Съоръжението не се пази. Граничарите са на ръба на силите си. Никой няма да ви го каже, но е имало заповед на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който е наредил да се махат, да минават. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от Флагман.бг.

След като водещият на „Тази сутрин“ попита дали България е проспала ценно време за справяне с мигрантската криза, той т.нар. балкански маршрут е възобновен поне преди една година.

„Това ще ви го каже всеки граничар. По 200-300 човека на ден преминават нелегално нашата граница и се отправят към вътрешността на страната и оттам чрез контрабандисти към Западна Европа. Това показва, че държавността е отстъпила и няма охрана на границата, което се вижда и от факта, че 15-годишен човек, който на външен вид е много по-голям, може да излезе със своите документи за бежанец, да наеме автобус, да го натовари с 40 човека и преднамерено убива български служители на реда“, коментира евродепутатът. 

Колегата му Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП пък припомни, че по време на управлението на Бойко Борисов мигрантският натиск бе сведен до минимум. 

„Бог да прости момчетата, защото Атанас Градев и Йордан Илиев загинаха като жертви на системата, която през последната година и и половина не се реформира така, че да може да пази границата“, подчерта той.

„Преди време имаше един човек (б.а. Бойко Борисов), който можеше да говори с Ердоган, за да няма натиск по нашата граница и никога да не се случи това автобус с мигранти да започне да пресича България“, заяви Новаков.

„Борисов поддържаше добри взаимоотношения с Ердоган, но отношенията ни с Турция се свеждаха само до мигрантския проблем“, репликира го пък колегата му от Европарламента Петър Витанов. 

„Това се случва заради войната в Украйна. Талибаните в Афганистан се върнаха преди 11 месеца и има наплив към Европа. Войната в Украйна, блокираните пристанища пречат на зърното да стигне до Северна Африка. Двете воюващи северни страни със зърното си хранят страните от черния континент, което означава допълнителна бедност. Хуманитарната помощ преди отиваше там, а сега към Киев. Бедността се засилва. Добавете към тази картинка и Ердоган, който винаги използва бежанците като политическо оръжие“, коментира социалистът. 

„По начина, по който е структурирана охраната на държавната граница и както е разположена т.нар. патрулна постова дейност, виждате, че в дълбочина над 30 км няма кой да спре автобус, който се движи през нощта в разстояние от 70 км, където има два поста – на Босна и на входа на Бургас. Това означава, че организацията е направена така, че мигрантите да минават и да си отиват“, добави Джамбазки. 


 

#нелегални мигранти #трафик на нелегални мигранти #евродепутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"