Незаконно добити миди заливат пазара, алармират производители

Незаконно добити миди заливат пазара, алармират производители
YouTube
A A+ A++ A

Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара се предлагат миди добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране, съобщи БНТ.

Това осъществява дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният произход на мидите може да е опасен за здравето на потребителите.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършват непрекъснати проверки, но трудно могат да се преборят без законодателни промени. Оттам посочват, че за този летен сезон се предлагат единствено регламентирани миди по заведенията за обществено хранене.

51 са риболовните кораби, които имат разрешение за леководолазна дейност за добив на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида. Тази година консумацията на миди по заведенията и търговската мрежа е по-голяма, затова и уловът е в пъти по-голям от миналата. Затова и проверките на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

Ако риболовните кораби добиват черна мида чрез леководолазна дейност те нямат ограничения в улова. Проблем се появява когато тралят дъното, защото унищожават местообитанията и на мидата и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми, които настояват за спирането на тези лоши практики.


 

#миди #незаконен добив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"