Иво Инджов: Газът и доставките му ще играят ключова роля в изборите

Иво Инджов: Газът и доставките му ще играят ключова роля в изборите
стоп кадър/НОВА - архив
A A+ A++ A

Газът и последиците от решенията, вземани за доставките в България, ще играят ключова роля в изборите. Газът ще бъде една от темите, по която ще има сблъсък на аргументи "за" и "против" и то много остри, вече са в ход.

Това мнение изрази пред БНР доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по политически комуникации. По думите му изборите ще протекат в условия на протестна вълна, която ще се засилва през септември, като ДБ вече се е позиционирала активно по тази тема.

Според Инджов дали гражданските протести биха изиграли ролята на коректив на служебното правителство, или ще мобилизират основно привърженици на партиите от либерално-демократичния спектър, все още е рано да се каже. Преподавателят смята, че с четвъртите поред избори за година и половина все още се наместват тектонични пластове - процес, започнал по думите му с протестите от 2020 г.

"Наместването на тектоничните пластове до голяма степен зависи от електората. Играчите правят, каквото могат, за да ги разместят. Трябва ситуацията да се успокои и да има перспективи за по-устойчиво и по-дълго управление. Да има работещо управляващо мнозинство, което да изкара поне година и половина – две."

ПП ще отбива атаките на ГЕРБ на газовия фронт и ще контраатакува, началото на кампанията на "Капитан Андреево" беше много символно, отбеляза Инджов.

За БСП той посочи, че ситуацията на партията е "изключително трудна" и ѝ предстои трудна кампания за запазване на позициите от предишните избори, като в средносрочен план е "обречена на загуби, на намаляване на електоралното влияние, ако не изчисти своя политико-идеологически образ".

Предложението на Слави Трифонов за референдум за полупрезидентска република политологът определи като "отчаян опит на ИТН да се върне в играта" и "реверанс към избирателите, които подкрепят президента Радев", като от ИТН "разчитат оттам да дойде спасителната помощ".

Много ниска избирателна активност ще напомпа резултата на "Възраждане", допълни още Иво Инджов. По думите му факторът мигранти ще бъде с по-скромен ефект, ако избирателната активност е по-висока.

 

#Иво Инджов #предсрочни парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай