Украйна и Русия пак с взаимни обвинения за АЕЦ "Запорожие"

Украйна и Русия пак с взаимни обвинения за АЕЦ "Запорожие"
Запорожка АЕЦ
A A+ A++ A

Украйна и Русия си отправиха поредните обвинения за нападения в района на Запорожката ядрена централа. За тази седмица е предвидена мисия на Международната агенция за атомна енегия в станцията. И Киев, и Москва отново съобщават за военни успехи и за атаки на другата страна, засегнали цивилни, съобщава БНР.

Кметът на Енергодар в близост до Запорожката АЕЦ Димитро Орлов съобщи за руски обстрел в населеното място - в два от районите на града. Вчера Енергодар остана без ток и вода заради атаките.

Руската страна на свой ред обвини украинските военни. Представителят на администрацията в Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че е имало четири удара по един от кварталите на Енергодар и са пострадали седем души. Рогов смята, че атаките са насочени към провала на предстоящата мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката централа.

Преди дни тя беше изцяло изключена от украинската енергийна система, след като последният далекопровод към нея беше прекъснат след обстрел.

В Донбас украинската армия съобщи, че е спряла настъплението на руските сили към град Славянск, както и атака от три посоки в района на Бахмут и Авдеевка. В късното си обръщение президентът Володиир Зеленски повтори, че Украйна ще си върне окупираните територии:

"Окупаторите смятат, че са в Домбас завинаги, но всъщност са там временно, а Украйна задължително ще се върне във всички градове на Домбас и Приазовието и обезателно в Крим!".

Зеленски каза още, че украинската страна работи за налагането на още санкции на Русия.

Външният министър Дмитро Кулеба ще присъства тази седмица на среща на европейските първи дипломати в Прага, на която се очаква да бъде обсъждана забрана за издаване на визи за руснаци в общността.

Върховният представител по външната политика на Евросъюза Жозеп Борел смята, че държавите членки вероятно няма да подкрепят с единодушие подобна мярка.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът се опитва да се противопостави на формирането на многополярност в света, но няма да спре този процес.


 

#Запорожката АЕЦ #войната в Украйна #взаимни обвинения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"