Есента напомня за себе си (седмична прогноза, ВИДЕО)

Есента напомня за себе си (седмична прогноза, ВИДЕО)
Pixabay
A A+ A++ A

Въздушната маса над Западните Балканите и през следващите седем дни ще остане неустойчив. Очаква ни нов период на чести валежи, но в следобедните часове, напомнящи майско-юнският дъждовен  период. Максималните температури ще останат около климатичната норма, но минималните ще се понижат и очакваме под 14°С в планинските райони на полуострова  и Западна България. Повече слънчеви часове ще има в Източна България и Гърция.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над цялата страна ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури слабо ще се повишат и ще са между 17° и 22°С. Най-високи очакваме да са стойностите в равнините - до 20-23°С, малко по-ниски по високите равнини полета от Западна България – до 15-16°С.

Първият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед над планинските райони от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на места превали и прегърми. Повече слънце очакваме над Източна България. 

Максималните температури ще се повишават и ще са между 30-36°С. По-прохладно ще се задържи по Черноморието и планинските райони– до 29-30°С, а най-горещо - в Дунавската равнина и района на Сандански – до 36°С.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за понеделник. (Забележка: опасните явления ще са следобед. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ).

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за опасно горещо време

Най-високи ще са температурите по поречието на река Дунав и района на Сандански, като на места градусите ще надминат 34-36°С.

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-34°С.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са около 35°С.

Времето по Черноморието: ще е чудесно за плаж. През нощта срещу понеделник ще е ясно и тихо. Първият ден от седмицата ще започне със слънчево време. Максимални температури на въздуха – 30-31°С, на морската вода – 25°-27°. Ще духа умерен източен вятър. Вълнението ще е сравнително слабо.

Времето в София: През нощта срещу понеделник времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се повишат и ще са между 15-16°С. През деня ще е предимно слънчево, но до обяд. Следобед облачността временно ще се увеличи и на места са възможни валежи и гръмотевици. Температурите слабо ще се повишат и ще са около 31°С.

Времето в планините: Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна, Централна  и Южна България обаче ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части - и силен вятър от североизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - около 22°.

Времето на Балканите: Над западната половина от Балканите облачността ще е променлива. Следобед значителни валежи очакваме в Сърбия, Северна Македония, Албания и Босна и Херцеговина. Повече слънчеви часове ще има над Гърция, Румъния и Източна България. Температурите над районите с валежи ще се понижат и очакваните максимални ще са между 26-29°. Горещо ще се задържи в Гърция, където индексът за пожари ще е висок. Очакваните максимални температури над останалата част от полуострова ще са между 34-36°С.

 

Времето във вторник и сряда

И през следващите два дни въздушната маса над България ще остане неустойчива. Времето ще типично “майско“, но през август – с чести валежи и гръмотевични бури в следобедните часове. Повече слънчеви часове очакваме в сутрешните часове и около обяд, но следобед на много места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в планинските райони от Западна и Централна България. Почти без валежи и чудесно време  за плаж ще остане по Черноморието. 

Дневните температури в понеделник, вторник и сряда ще са най-високи, в по-голямата част от страната между 30-36°С. Времето в сряда ще остане без съществена промяна, като валежите ще са на много повече места. Облачността ще е по-често променлива, а в следобедните часове дъждовете ще са предимно над планинските райони от Западна и Централна България. Във вторник и сряда ще духа слаб вятър от запад-северозапад, а в източните райони ще бъде умерен от изток.

Времето през първите дни от септември 

През следващите дни предстои понижение на температурите и есенни валежи към края на седмицата. В четвъртък и петък облачността ще е променлива и по-често значителна. Очакваме отново валежи и гръмотевици, като те ще са на много повече места из цялата страна.

Повишава се и вероятността и от интензивни дъждове. Максималните температури в Западна и Централна България ще са между 25-28°, на изток ще надминат 32°С.

 

През уикенда очакваме преминаването на серия от атмосферни смущения. Температурите навсякъде ще се понижат ще са под 25°С. Валежите ще са типични есенни, като те ще умерени по интензивност и е по-малка вероятността от гръмотевични бури.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай