Месечната издръжка на човек в България прехвърли 560 лв.

Месечната издръжка на човек в България прехвърли 560 лв.
Президентът на КНСБ посочи, че ръстът на месечната издръжка се дължи до голяма степен на шоково нарастване на цените на основни хранителни и нехранителни стоки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Месечните разходи на едно четиричленно семейство възлизат на 2250 лв., изчислиха от КНСБ.

Издръжката на един човек от семейството достигна 562,61 лв. в края на септември 2012 г., изчисли президентът на КНСБ Пламен Димитров, като подчерта, че в сумата влизат разходи за дома, за храна и облекло, за медицински и образователни услуги.

Според данните на синдиката месечната издръжка на домакинствата спрямо стандартните български условия се е увеличила с 5,9% спрямо същия период на миналата година, предаде БГНЕС.

Нарастването от началото на 2012 г. е с 4,8%. В стойностно изражение увеличението е с 26 лв., а средно за четиричленно домакинство е с около 104 лв.

През септември 2012 г. спрямо септември 2009 г. ръстът на издръжката на живот е 17,6%.

Характерният за летните месеци нисък темп на нарастване, който в някои години достига и до дефлация, бе заместен от сериозен ръст от 2,8% през септември 2012 спрямо юни 2012 г.

По думите на Пламен Димитров тези данни не са изненада, защото още през месец юни от КНСБ нееднократно предупреждаваха за предстоящия ценови шок, и то не само заради естествения процес в резултат на увеличение на цените на тока, водата, газа, за определени случаи на топлоенергията.

Президентът на КНСБ посочи, че ръстът на месечната издръжка се дължи до голяма степен на шоково нарастване на цените на основни хранителни и нехранителни стоки.

Като пример той изтъкна високия ценови скок на тока, природния газ и питейната вода от 1 юли 2012 година, трайното поскъпване на горивата на международните пазари, очакванията за слаби реколти на много основни селскостопански култури, както и необходимостта от внос на селскостопанска продукция заради нерентабилността на българската.

Пламен Димитров не пропусна да спомене и „неподдържането на адекватен държавен резерв, който да гарантира ефективна намеса в кризисни ситуации“.

Очакванията на КНСБ до края на годината са за запазване на тенденцията на покачване на цените заради невисоките заплати, вторичния ефект от поскъпването на горивата, тока, природния газ, както и традиционните коледни увеличения.

Пламен Димитров определи като категоричен провал опитът на Министерството на земеделието и храните да замрази цените на десет основни стоки и услуги.

Виолета Иванова, експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, подчерта, че границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, е достигнала 213,61 лв. на един човек, което показва ръст с 4,2% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база – ръст от 7,1%.

„Посочените данни са доказателство за нарастването на цените на жизненоважни стоки от първа необходимост, които са характерни за потреблението на бедните домакинства, въпреки проведените мерки за замразяване на цените на основни хранителни стоки. Този ръст на цените принуди бедните домакинства да затегнат още повече колана, като ограничат разходите си за храна, здравеопазване, образование“, заяви още Виолета Иванова.

КНСБ настоява през тази седмица за срещи с ръководствата на всички парламентарни групи, за да обсъдят мерките по Бюджет 2013 и да насрочат извънредно заседание на НСТС.

Пламен Димитров обяви, че Синдикатът на българските учители вече обсъжда национален протест между първо и второ четене на Бюджет 2013, ако не се изпълни настояването им за 15% увеличение на единния разходен стандарт в средното образование, за което са необходими 112 млн. лв.

#КНСБ #Пламен Димитров #президент на КНСБ #месечна издръжка #домакинство #хранителни стоки #цени на горивата #ток #вода #образование #здравеопазване #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"