Опасно горещо време в неделя! Живакът удря 35°С

Опасно горещо време в неделя! Живакът удря  35°С
Pixabay
A A+ A++ A

Последният ден от седмицата ще започне със слънчево време. Следобед на изолирани локации, предимно в планинските райони, ще се развива купеста облачност и на места превали. Над останалата част от страната след обяд ще се задържи предимно слънчево, а температурите ще се повишат. Вятърът ще се ориентира от юг, но ще е слаб.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 30-35°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и в района на София – до 31°С, а най-горещо - в Дунавската равнина и района на Сандански – до 35°С.

 

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

 

 

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за неделя. (Забележка: опасните явления ще са следобед и през нощта срещу понеделник. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ)

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

 

Предупреждение за опасно горещо време

Най-високи ще са температурите по поречието на река Дунав,като на места температурите ще надминат 34-35°С.

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и градусите там ще са около 30.

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-34°С.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са около 35°С.

 

Времето по Черноморието

Времето ще е чудесно за плаж. През нощта срещу неделя ще е ясно и тихо. През деня ще е предимно слънчево и топло. Максимални температури на въздуха – 30-31°С, на морската вода – 25°-26°. Ще духа умерен южен вятър. Вълнението ще е сравнително слабо.

Времето в София

През нощта срещу неделя времето в столицата ще е предимно ясно. Минималните температури ще се понижат и ще са между 13-14°С. През деня ще е предимно слънчево, но до обяд. Следобед облачността временно ще се увеличи. Температурите слабо ще се повишат и ще са около 31°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Западна и Южна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части - и силен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 24°, на 2000 метра - около 20°.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа въздушната маса на Балканите ще остане стабилна и затоплянето ще продължи. Повече валежи и гръмотевици очакваме само над планинските райони, където не са изключени и значителни валежи. Температурите ще се повишат и на отделни райони над полуострова те ще надминат 36-38°С.

 

 




 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"