Пак скандал! Нинова плащала за адвокати с държавни пари?

Пак скандал! Нинова плащала за адвокати с държавни пари?
A A+ A++ A

Адвокатски хонорари и такси за над 100 000 лв. са изтекли само през последните 3 месеца към адвокатска кантора по линия на началника на кабинета на Корнелия Нинова. Това показва проверка на Александър Михайлов, бивш директор на „Кинтекс“, направена през последните дни, става ясно от писмо на бившия шеф на „Кинтекс“, разпространено до медиите.

Същата кантора защитава Корнелия Нинова в лично качество по делата срещу нея, като най-вероятно тази юридическа защита е за сметка на държавния бюджет.

Според Михайлов юристите имат сключени абонаментни договори с „Кинтекс“ и „Държавната консолидационна компания“, които всеки месец й заплащат големи хонорари, независимо дали е извършвана работа или не. Обезпечени са и със сериозни клаузи за неустойки в случай, че договорите им бъдат прекратени.

На 18 юли Корнелия Нинова съобщи, че „Кинтекс“ завежда дело срещу Александър Михайлов за близо 1 млн. лв. „Получих редица обаждания от юристи, които не разбираха защо е иницииран съдебен процес и то за такава огромна сума, когато за всички е ясно, че подобно дело е обречено“, коментира Михайлов.

„Още повече недоумение буди фактът, че за същото измислено нарушение вече бе сезирана Прокуратурата и в рамките на това производство „Кинтекс" може да предяви иск към мен без адвокатски хонорари и такси“, пояснява той. Михайлов отново припомня, че делото е несъстоятелно и е плод на лично отмъщения на Нинова заради разкритията му за нейното пряко участие в износа на оръжие за Украйна. „При заведено дело за близо 1 млн. лв. обаче адвокатските хонорари и такси са почти 70 000 лева. Сега става ясна цялата картина – целта не е била да осъдят мен, а да се източат пари от държавата зад паравана на политическия PR“, подчертава Михайлов.

Според него ако Министерството на икономиката и индустрията възложи проверка кои дъщерни фирми от структурата му имат договори за услуги с тази адвокатска кантора, ще се окаже, че за 6 месеца може би над половин милион лева са били платени към едни и същ получател.

„Скандално е, че същата кантора защитава Нинова в нейните лични съдебни спорове. Знам го, защото заведох две дела срещу нея и по тях тя е представлявана от същите адвокати“, съобщава Михайлов, цитиран от "Фрогнюз". Така веднъж държавата плаща стотици хиляди за големи адвокатски хонорари и такси, а след това в замяна същите юристи, най-вероятно безплатно, се грижат Нинова да не попадне под ударите на закона.

„Още по-скандално е кой всъщност стои зад адвокатската кантора“, посочва бившият шеф на Кинтекс и разкрива, че като управляващ съдружник в нея е записан адв. Петър Спасов. Твърди се, че същият е син на Ели Георгиева Спасова-Пенева, началникът на кабинета на Корнелия Нинова в Министерски съвет. Припомняме, че председателят на БСП бе министър и вицепремиер едновременно и като такъв има право на двама началник кабинети. Ели Спасова е проверявана в момента за сключени допълнителни граждански договори с държавата, с което е възможно месечното ѝ възнаграждение да е надхвърляло 10 000 лв.. Същата в момента работи в партийната централа на БСП като началник на отдел „Кадри“ и е стар партиен член на столетницата.

„Само за две седмици получавам втора публична реабилитация по всички обвинения на Нинова срещу мен. Мое нарушение като ръководител на Кинтекс няма, просто е „трябвало“ едни пари да се дадат на определени адвокати. Това, че г-жа Нинова си направи и политически пиар от цялата тема е била допълнителен бонус за нея. За да разбере истината просто трябва да следи пътят на парите“, обобщава Александър Михайлов.


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"