„Модерна” съди „Пфайзер” и „Бионтех” заради Covid ваксината

„Модерна” съди „Пфайзер” и „Бионтех” заради Covid ваксината
A A+ A++ A

Производителят на ваксини "Модерна" обяви, че започва съдебно преследване срещу фармацевтичните конкуренти  "Пфайзер" и "Бионтех" за незаконно използване на патенти при разработването на първата ваксина за Covid-19. Очаква се официален коментар от обвинените компании, предаде БНР.

Американската фармацевтична компания твърди, че иРНК технологията, която е разработена от техните експерти години преди пандемията е била изкопирана от конкурентите и използвана за производството на ваксини за целия свят.

Не е ясно за каква сума се настоява в съдебния иск. Дела са заведени в американския щат Масачузетс и в германския град Дюселдорф, където са регистрирани "Пфайзер" и "Бионтех".

"Трябва с помощта на закона да защитим иновативната иРНК технология, в която бяхме първи", заяви изпълнителният директор на Модерна  Стефан Бансел . Компанията е инвестирала милиарди в изобретяването и развитието на патентованата технология, години преди пандемията от  Covid-19.

Според "Модерна" ваксината за коронавируса  на "Пфайзер" и "Бионтех" нарушава патенти , подадени между 2010 и 2016 г.

"Тази новаторска технология беше от решаващо значение за разработването на собствената иРНК ваксина за Covid-19 на "Модерна", "Спайквакс". "Пфайзер" и "Бионтех" копираха тази технология без разрешението на "Модерна", за да направят Комирнати", добави шефът на "Модерна".

В обяснението на Европейската комисия за действието на ваксините се казва, че технологията на иРНК, използвана в инжекциите на "Модерна" и "Пфайзер"-"Бионтек", кара клетките да изградят безвредна част от протеиновия  шип, намиращ се на повърхността на коронавируса, който причинява Covid-19. След като създадат този белтък, клетките могат да разпознават и да се борят с истинския вирус.

 

#ковид ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »