Николич: Сърбия няма да признае Косово и след 100 г.

Николич: Сърбия няма да признае Косово и след 100 г.
Ще предпочета да напусна поста си на държавен глава, отколкото да се присъединим към ЕС без Косово, категоричен е Томислав Николич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия няма да признае независимостта на Косово и след 100 години, заяви президентът Томислав Николич в поредното потвърджение на категоричната позиция на Белград.

„При разговорите си с официалните лица от Европейския съюз открито казвам, че е невъзможно в следващите 100 години да се роди човек в Сърбия, който да признае независимостта на Косово“, каза Томислав Николич пред македонската телевизия „Сител“.

Косово е ключов външнополитически въпрос за Сърбия и болезнена тема по пътя й към членство в ЕС.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 90 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

След ежегодния доклад на Европейската комисия, представен на 10 октомври, властите в Белград ясно заявиха, че формулировка, свързана с признаването на териториалната цялост на Косово,  е неприемлива.

В коментар на доклада президентът на Сърбия Томислав Николич и премиерът на страната Ивица Дачич изразиха единодушно мнение, че Белград е готов да се откаже от перспективата на европейската си интеграция, ако в замяна трябва да признае Косово.

„Не мога да кажа, че скоро ще се присъединим към ЕС. Мога да кажа, че се надявам, но ще предпочета да напусна поста си на държавен глава, отколкото да се присъединим към ЕС без Косово“, категоричен е Томислав Николич.

Няколко дни преди официалната си визата в Македония на 26 октомври сръбският държавен глава каза, че основната пречка за членството на Сърбия в ЕС е нейното нежелание да се откаже от част от територията.

Според него пречката за Македония пък е нежeлението на страната да се откаже от името, флага и националния си герб.

Според Томислав Николич на Балканите се създава албанска държава. След Косово албанците щели да поискат част от Македония, Черна гора и Гърция.

#Сърбия #Косово #Томислав Николич #Президент на Сърбия #ЕС #Македония #Албания #спор за името #Гърция #Черна гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници