Ядрена катастрофа бе избегната вчера, смята Зеленски

Ядрена катастрофа бе избегната вчера, смята Зеленски
Запорожката АЕЦ
A A+ A++ A

Светът вчера за малко избегна радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ бе изключена за няколко часа, каза в снощното си виеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той обясни, че обстрел от руските въоръжени сили е разпалил пожар в ямите за сгур и пепел на близка въглищна електроцентрала, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. Той добави, че резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата.

"Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария", заяви Зеленски.

Централата "остава свързана с 330kV линия от близката топлоелектрическа централа, която може да осигури резервно електричество при необходимост", се казва в изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирано от държавната ядрена агенция на Украйна.

Оттам добавиха, че всичките шест ядрени реактора са останали изключени от електрическата мрежа, въпреки че линията е била възстановена по-късно в четвъртък.

Вчера за пръв път от 40 години най-голямата атомна електроцентрала в Европа бе изключена от енергийната система на Украйна, обяви украинската държавна компания "Енергоатом".

Поради пожари в депата за сгурия на захранвана с въглища ТЕЦ в близост на ядрената централа вчера два пъти е била изключена последната връзка с енергийната система на Украйна. През последните седмици бяха повредени другите три електропровода на АЕЦ. Вследствие на това двата последни работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата.

Снощи МААЕ съобщи, че последната връзка на централата с електропреносната мрежа на Украйна е възстановена. Агенцията се позова на украинските власти.

Изключването на АЕЦ от системата създава риск от срив в охладителните системи на реакторите и отработеното ядрено гориво, които работят на ток. При прекъсване на всички външни връзки, тя разчита на аварийно захранване с дизелови генератори. Ако и те бъдат спрени, инженерите разполагат само с 90 минути да предотвратят опасно прегряване. Вчера обаче АЕЦ е разчитала на последната работеща резервна връзка с конвенционалната централа и оттам е получавала ток. Преди войната е имало три такива връзки, но две от тях са били прекъснати.

Русия разположи военни части в централата, която все още се оперира от украински служители. От известно време се твърди, че руските инженери са подготвили план за изключване на АЕЦ от националната система на Украйна и прехвърлянето й към руската електропреносна мрежа. Това ще бъде оправдано с необходимостта да бъде гарантирана сигурността на централата, ако военните действия прекъснат всички връзки с Украйна, твърдят от украинската "Енергоатом". В Киев се опасяват, че Русия може нарочно да ги прекъсне.

От цял свят има призиви Русия да не прибягва до такива промени. Световните лидери настояват и районът да бъде демилитаризиран.

Кремъл сигнализира, че ще позволи на международни инспектори да посетят комплекса, но настоява те да пристигнат през Москва, а не през Киев.

"Почти всеки ден има нов инцидент в или близо до Запорожската атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време", заяви в изявление генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, като повтори призива си да оглави международна мисия в централата през следващите няколко дни.

Източник: "Сега"

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"