Имунолог: Пациенти с белодробно увреждане да не излизат в горещини

Имунолог: Пациенти с белодробно увреждане да не излизат в горещини
A A+ A++ A

Пациентите с белодробно увреждане в резултат на коронавирусна инфекция не трябва да излизат навън в горещото време. Това мнение изрази пред ТАСС Владислав Жемчугов, специалист по особено опасни инфекции и имунолог.

"По-добре е те (пациентите с белодробни увреждания след претърпян COVID - бел. авт.) да не излизат навън в горещините, а да седят на закрито, където работи климатик", каза той.

Топлината оказва най-голямо влияние върху протичането на постковидния синдром при пациенти с хронични белодробни заболявания и нарушена подвижност на белите дробове, смята Жемчугов. Като цяло горещото време може да влоши и удължи протичането на постковидния синдром при такива пациенти.

Жемчугов отбеляза също, че горещото време влошава самото протичане на ковид при пациенти със сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло и тежък диабет.

"Хората, които страдат от тези заболявания, в момента са в тежко положение. Топлината]утежнява протичането на COVID-19 именно когато са налице утежняващи обстоятелства. Това са заболявания на сърдечносъдовата система, особено сърдечна или белодробна недостатъчност. Или, например, при хора с наднормено тегло, страдащи от тежък захарен диабет".

 

#жега #КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »