България вече чака отговор от „Газпром“ за възобновяване на преговорите

България вече чака отговор от „Газпром“ за възобновяване на преговорите
A A+ A++ A

Активни разговор с „Газпром“ все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в ефира на Нова телевизия.

Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица. 

„Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали“, каза още Христов. 

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. „Няма как да изразходим количествата газ по този договор“, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023г.  Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. „Говорим само за стария договор“, заяви Христов.

По изчисления цената на „Газпром“ за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета „Петков“. По негов думи цената е била с 50% над тази от „Газпром“. 

На въпрос дали чрез закупуване на газ от Русия страната ни не подкрепя финансово войната в Украйна, Христов отговори: „Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкциониране“. 

Той уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК относно закупуване на газ от „Газпром“ по съществуващия договор. „Имахме пълно разбиране по темата“, заяви Христов.

Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца.  Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не. 

„Искаме да заменим авансовото плащане към „Газпром“. Искаме банкова гаранция, тоест да платим тогава, когато получим газ. Разговорите тепърва започват, ако условията, които искаме не ги получим, няма да продължим с „Газпром“, каза той.

„Осигурили сме по-голямата част за октомври, имаме откъде да осигурим и станалото. Тук се опитваме вече да смъкнем цената, посния Христов и потвърди, че „Газпром“ не е единствената алтернатива. 

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе 7 танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на „нормална“ цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. „Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от посредници на високи цени“, обясни енергийният министър. 


 

#„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай