Северна Корея: Нямаме болни от COVID-19, това е грип

Северна Корея: Нямаме болни от COVID-19, това е грип
A A+ A++ A

Северна Корея обяви, че изследвания на наскоро близо до границата с Китай "случаи на треска" са показали, че хората са болни от грип, а не от COVID-19, както се опасяваше първоначално, предаде Асошиейтед прес.   

Официалната Корейска централна информационна агенция (КЦТА) излезе с това съобщение ден след като властите казаха, че са блокирали неуточнени райони в провинция Джанкан, след като четирима души са проявили симптоми на треска, за която се предполага, че е причинена от COVID-19.

Северна Корея твърди, че не е регистрирала нови случаи на коронавирус, откакто нейният лидер Ким Чен-ун обяви на 10 август победа над патогена - само три месеца след като страната призна за огнище на варианта Омикрон. Това твърдение на Ким бе посрещнато със скептицизъм от Южна Корея и Запада.             

КЦТА съобщи, че диагностичните тестове на пробите, естеството на симптомите и информацията, получена от проследяването на контактите на заразените, са довели здравните работници до заключението, че треската е причинена от грип. Пациентите вече са с нормална температура.                  

Ограниченията в Северна Корея във връзка с коронавируса вече са отменени, но властите призоваха хората да бъдат бдителни, като продължат да носят маски и незабавно да ги уведомяват, ако имат симптоми на треска.     

Макар севернокорейският лидер да твърди, че предполагаемият успех на страната му срещу коронавируса ще бъде признат за световно чудо в областта на здравеопазването, експерти смятат, че тези данни са манипулирани, за да може Ким да запази абсолютния си контрол върху затворената комунистическа държава. 

Те виждат в обявената победа над вируса възможен сигнал за преминаване към други приоритети, включително евентуален ядрен опит, отбелязва АП.


 

#Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"