Financial Times: Путин няма да миряса, докато не превземе Донецка област

Financial Times: Путин няма да миряса, докато не превземе Донецка област
kremlin.ru
A A+ A++ A

Financial Times публикува подробен аналитичен материал, озаглавен "Шест месеца война в Украйна: "Врагът се научи бързо", в който авторите описват как воюващите страни на фронта се готвят за дълга зима, което означава, че краят на конфликта не се вижда.

На фона на огромните загуби от руска страна и разбитата икономика, настоящата безизходица започва да повдига въпроси във висшите ешелони на руското ръководство.

"Президентът Путин казва, че всичко върви по план. Наистина се надявам на това", каза Генадий Гатилов, руски посланик в ООН в Женева, цитиран от FT.

Друг източник в Кремъл каза, че единственият реален сценарий за край на военните действия сега е прекратяване на огъня, а не победа. "Путин няма да се успокои, докато не получи цялата Донецка област. Планът се е променял стотици пъти. Русия няма опит във война срещу армия с размерите на украинската. Това ще продължи дълго време", е заявил източникът на Financial Times.

Путин също така се надява, че, изправен пред неблагоприятните последици от антируските санкции, Западът ще бъде първият, който ще се поколебае и ще спре да снабдява Украйна.

Макрон: Западът е готов за дългосрочна подкрепа на Украйна

Макрон потвърди ангажимента си за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Обкръжението на Путин обаче не вярва много в това. Според един от най-известните руски бизнесмени, който коментира пред FT, руският елит очаква от Путин действия за прекратяване на войната.

Но от друга страна, ултранационалистическото крило притиска Путин, настоявайки да се бият до пълна победа.

Неотдавнашното убийство на Даря Дугина, която изповядваше радикални възгледи, само изостри настроението в този лагер. Те престанаха да се крият и да се срамуват от това, което Кремъл последователно отричаше дълги години.

При такива идеологически настроения в Русия обикновените украинци вече не искат никакви преговори. Всички събеседници на FT казаха, че изходът от тази война за тях може да бъде само пълното поражение на руските сили и връщането на всички украински територии, включително Крим и Донбас.

Междувременно авторите на изданието определят ситуацията на фронта като патова. Техният основен източник на информация за случващото се е украински военен с позивна Тайсън, истинското му име не се споменава. Основната задача на Тайсън е да управлява разузнавателни дронове в тила на руската армия за коригиране на артилерийския огън.

Според Тайсън в момента фронтът от 2400 километра е практически замръзнал. "Те копаят и копаят цял ​​ден", казва Тайсън, описвайки как страните укрепват позициите си преди зимата.

В същото време той признава, не без уважение, че руснаците бързо се учат да се бият и от началото на конфликта руската армия се е променила много.

Доставките на западно оръжие за Украйна си вършат работата, пише изданието. Да, въоръжените сили на Украйна все още не побеждават, но те значително отслабват позициите на Русия. Но за започване на контранастъпление са необходими много повече оръжия, казват в Киев.

Експертите на FT са съгласни, че и двете армии, опустошени от продължителен конфликт, ще се възползват от зимата за почивка и тогава не се очакват активни бойни действия.

Източник: News.bg
 

#Владимир Путин #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »