Неизпълнението на договора с "Газпром" ще доведе до огромни загуби за България

Неизпълнението на договора с "Газпром" ще доведе до огромни загуби за България
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Договорът с "Газпром експорт” е изгоден за България. Неизпълнението му ще доведе до милиарди левове загуба за страната. Това заяви днес министърът на енергетиката Росен Христов. Според него темата с руския газ се политизира, предаде НОВА.

"Няма закъснение от графика за пускането в действие на газовия интерколектор Гърция – България. Общините трябва да свършат доста работа, свързана с предоставяне на документация за сертифициране и завършване на локални пътища", поясни той. И допълни, че следващата седмица на визита в България са поканени министрите на енергетиката на Гърция и Румъния.

"Според договора, който сега имаме с "Газпром”, цената на газа, който бихме получили, е близка до тази, която получаваме от Азербайджан. За сравнение мога да ви кажа, че тези два танкера, които сега ще разтоварят септември месец, цената им е около 50% по-висока от тази на газа, който бихме получили в рамките на сегашния договор. Това са стотици милиони, които всички ще трябва да платят. Много се радвам,че в София има хора с финансови възможности и са готови да плащат по-скъп газ. Ние имаме такъв, веднага може да им го продадем. За всички онези общини, болници, училища, фирми, браншови организации, профсъюзи, които твърдо показаха преди няколко години, че имат нужда от евтин газ, ние ще работим да доставим максимално евтин", каза още Христов.

"Това не означава, че не търсим други източници. Преговаряме с Турция, със Саудитска Арабия, постоянно търсим нови възможности и ако нещо се появи, ние естествено няма да отидем при "Газпром", каза още министърът на енергетиката.


 

#Росен Христов #"Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »