Българи заплашени от обесване в Малайзия заради трафик на наркотици

Българи заплашени от обесване в Малайзия заради трафик на наркотици
Младежите от Нова Загора, които са приятели и съседи, не знаели какво пренасят. Било им е казано, че носят хапчета виагра и анаболи в законното количество. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Двамата български младежи са заплашени от смъртни присъди в Малайзия заради трафик на дрога от България.

Георги Бакалов и Иван Костов бяха арестувани през лятото на 2011 г., след като в тайници в куфарите им бяха намерени 5 кг наркотици. Присъдата за това престъпление в азиатската държава е смърт чрез обесване.

Младежите от Нова Загора, които са приятели и съседи, не знаели какво пренасят. Било им е казано, че носят хапчета виагра и анаболи в законното количество, обясниха близките им пред bTV.

„Наркотикът е взет от България, само отпечатъците на Георги са открити. Дрогата е открита в тайници в куфари, които са пренасяли“, каза бащата Георги Бакалов – Диньо.

Сестрата на другото момче Иван пък сподели, че не е знаела, че брат й Иван е в чужбина, тъй като й бил казал, че отива към Черноморието да търси работа, защото повече от половин година бил безработен.

„Оказва се, че не е имало никакво море – на 1 юни го чух по телефона. Каза ми, че е арестуван в Малайзия. Трябвало е да остане тайна къде е и какво прави. Преди ареста само се чухме по скайпа, като ми прати две снимки. От надписите предположих, че е в Ирак, и се притесних“, споделя Даниела.

Бащата на другото момче допълва, че на българската граница към Турция нямало данни двамата да са минавали. Оказало се обаче, че са регистратирани там, тъй като младежите отишли до Анталия, оттам в Ирак, за да стигнат Малайзия.

Трети човек – Георги, е поръчителят на трафика. Той дал дрогата, представена като виагра и анаболи, като обещал за „услугата“ 1000 долара.

Мъжът също бил задържан в азиатската държава, но според информация на Външно министерство бил освободен поради липса на доказателства.

Близките на арестуваните момчета обаче казват, че само отпечатъците и ДНК-то на поръчителя били намерени в тайниците в куфарите, тъй като на „мулетата“ било забранено да отварят багажа и да докосват пратката. Такава била информацията от адвоката.

Семействата на двамата арестанти са се обърнали към посолството на Индонезия, както и към външното министерство, но досега не е имало посещение от страна на България в малайзийския затвор.

От ведомството съобщават, че индонезийското посолство потърсило информация по случая, но досега не е получило.

#българи #обесване #присъда #Малайзия #трафик #наркотици #анаболи #виагра #Георги #Георги Бакалов #Иван Костов #граница #Турция #Даниела #баща #сестра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници