Близо 14 000 младежи се явяват на поправителни матури

Близо 14 000 младежи се явяват на поправителни матури
A A+ A++ A

Близо 14 000 зрелостници ще се явят на поправителни матури, които ще се проведат от 25 до 29 август. Задължителна е матурата по български език и литература. Вторият зрелостен изпит е по желание. Зрелостниците могат да се явят и на трети изпит, ако желаят.

Изпити ще има в 667 училища. На тях се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори, съобщиха от МОН.

Първата матура по български език и литература е днес от 8.30 часа. Общо 7720 кандидати са подали заявления за нея.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, МОН създаде организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“.

18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „Васил Левски“. Осигурени са и квестори. В деня на първата матура, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова лично ще съдейства за нормалното протичане на изпита.

За втория ДЗИ на 26 август се очаква да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2 800.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 29 август. На матура по желание са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

#втора матура #задъжителна матура #задължителна матура #матура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай