САЩ дават на Украйна военна помощ за 3 млрд. щ. д.

САЩ дават на Украйна военна помощ за 3 млрд. щ. д.
стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Американският президент Джо Байдън обяви днес нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда долара, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в деня, когато страната, която вече шест месеца се бори срещу руската инвазия, отбелязва националния си празник - Деня на независимостта.

"САЩ са решени да подкрепят украинския народ в момент, когато той продължава да се бори в защита на суверенитета си. В рамките на този ангажимент съм горд да обявя нашия най-голям досега пакет военна помощ на стойност близо 2,98 милиарда долара, включващ оръжие и военно оборудване", посочи Байдън в изявление.

Американският президент отбеляза, че помощта ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси за тях, дронове, радари и друго оборудване. Целта е да бъде "гарантирано, че (страната) ще може да продължи да се отбранява в дългосрочен план", предаде Асошиейтед прес.

"Зная, че мнозина украинци посрещат този Ден на независимостта със смесени чувства, тъй като хиляди (техни сънародници) бяха убити или ранени, милиони - прокудени от домовете си, а толкова много други станаха жертва на руските жестокости и атаки", каза Байдън. "Шестте месеца непрестанни атаки само засилиха гордостта на украинците от себе си, тяхната страна и 31- годишната им независимост", добави той.

За разлика от предишни пакети, новата военна помощ до голяма степен е предназначена да помогне на Украйна да гарантира своите средносрочни и дългосрочни отбранителни нужди, съобщиха служители, запознати с въпроса. Предишните доставки, повечето от които бяха осъществени съгласно президентските правомощия за изтегляне от запасите, бяха фокусирани върху непосредствените нужди на Украйна за оръжие и боеприпаси, и включваха материали, с които Пентагонът вече се е запасил, и които може да бъдат доставени за кратко време, отбелязва АП.

Новият пакет военна помощ е предоставен в рамките на Инициативата за отбранителна помощ за Украйна. Служители казаха, че той ще включва финансови средства за микродронове "Пума", по-големи разузнавателни дронове "Скан ийгъл", които може да бъдат изстрелвани от катапулт, както и британски дронове "Вампайър", които може да бъдат пускани от кораби.

Освен за осигуряването на дългосрочна помощ, която Украйна е възможно да използва за потенциални бъдещи нападателни действия, новият пакет е насочен към това да увери украинското ръководство, че САЩ възнамеряват да продължат подкрепата си, независимо от моментния развой на конфликта, казаха американски служители.

Източник: БТА

#Джо Байдън #военна помощ #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »