До кога ще купуваме скъпо олио?

До кога ще купуваме скъпо олио?
A A+ A++ A

Въпреки внесения в страната ни слънчоглед от Украйна, който веднага влезе в маслобойните и се очакваше да свали цената, то понижението е минимално и почти не се усеща от крайния потребител.

Според експерти на Министерство на земеделието, търговията на едро със слънчогледово олио в първата седмица на август е в ценовия диапазон от 4,30 лв./литър (Русе) до 5,65 лв./литър (Ямбол). В седем от областните центрове олиото поевтинява с между 1,1% и 5,5% на седмична база (най-значително в Пловдив), докато в други три поскъпва в рамките на 0,9% - 1,9% (Стара Загора). Средната цена на едро за страната е 4,97 лв./литър, с 0,8% под нивото от предходната седмица.

 

Цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 4,92 лв./литър (Добрич) до 5,49 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В петнадесет области цените спадат от 0,2% до 4,6% на седмична база, най-съществено във Видин, Враца и Монтана, докато единствено в Русе е налице поскъпване, с 0,9%. В резултат, средната цена за страната се понижава с 1,3%, до 5,26 лв./литър.В другите търговски обекти (ДТО) олиото се продава на цени от 5,14 лв./литър (Перник и София) до 6,50 лв./литър (Плевен).

 

В същото време стана ясно, че перспективите за производството на слънчогледово семе в ЕС се влошават вследствие на екстремно високите температури и дефицита от влага. Това показват новите прогнозни данни на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA). Редовните месечни доклади на FAS USDA имат изключително висок рейтинг сред участниците в търговията със зърнени храни и маслодайни семена, тъй като се подготвят въз основа на данните, предоставени от водещите национални експерти в самите страни производителки, повечето от които имат и селскостопански аташета към посолствата на САЩ.

„Жега, суша и по-ниски добиви! ” така започва темата за новата слънчогледова реколта в ЕС в доклада на FAS USDA , оповестен в средата на август. Прогнозата за размера на новата европейска реколта през маркетинговата 2022/23 г. е сведена до 9,7 млн. тона, в сравнение с 10,5-те млн.т, очаквани допреди един месец и 10,3 млн.т, произведени през 2021/22 г.

Оценката за средния добив от слънчогледово семе от хектар е намалена с 11 на сто – до 2,06 т, или 206 кг от дка, а това е с 13 на сто под нивото на 2021/22 г.

Производството на слънчоглед в ЕС е намаляло в сравнение с първоначалните прогнози главно заради продължителния дефицит от влага в Унгария, Румъния и Франция.

Агроспециалисти коментират, че слънчогледите, които до голяма степен са устойчиви на суша и топлина, са особено податливи на стрес, причиняван от високите температури по време на цъфтежа, а имено това се случи в Южна и Централна Европа през юли.

 

Както вече беше посочено по-горе, именно „ от екстремалните температури и ниското ниво на влага в почвата повлияха за редуциране на оценката за размера на новата слънчогледова реколта в Унгария с 20 на сто, до 1,5 млн.т.

Прогнозата за Румъния е коригирана надолу с 300 хил. или с близо 10 на сто – до 2,7 млн.т, с 3% под миналогодишния добив.

На годишна база с най-голямо намаление се очертава производството на слънчоглед във Франция, с 21 на сто – 1,6 млн.т.

"Когато има суша, тогава има съществено покачване на цените на слънчогледа. Около Черно море се произвежда около 75-76% от световното производство на слънчоглед. Трябва да има много сериозна причина, за да се получат отново панически цени на слънчогледовото олио", коментира Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

България е на трето място в света по износ на слънчогледово олио за 2021 година. Експортът е за близо 691 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

До преди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработента продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт, посочи събеседникът. "Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има експорт и за Азия - Индия, Китай и други страни".

За миналата година експортът е бил 505 хил. тона, като тази година очакваме по-добри резултати. До момента сме стигнали между 620-630 хил. тона, каза Янев. По данни на министерството на земеделието засетите площи със слънчоглед са над 9 млн. дка, което е увеличение с 10%.

Относно опасността от ново поскъпване на слънчогледовото олио, председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България заяви, че не очаква увеличаване на цените, освен ако няма много сериозна нова причина. Той уточни, че "слънчогледовото олио, в общото производство на растителни масла е около 9%. Общо 217 млн. тона масла, от които слънчогледовото масло участва с около 19 млн. тона. Основните масла са палмовото (с около 75 млн. тона) и соевото (около 65 млн. тона)".

"Другият фактор, който оказва влияние на цените на растителните масла, е до каква степен ще се влагат за производство на биодизел. Последните информации са, че и тази година се очаква около 700 хил. тона повече производство на биодизел и да се достигне около 49 млн. тона биодизел, като тук около 17,5 участва палмовото, 12,5 млн. тона соевото, рапичното - 6,5 млн. тона. При слънчогледовото делът е малък - около 250 хил., но целият маслен комплекс трябва да се разглежда цялостно", каза Янев.


 

#олио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"