В САЩ създадоха софтуер, предсказващ поведение при протести

В САЩ създадоха софтуер, предсказващ поведение при протести
Pixabay
A A+ A++ A

Професор от университета в Мериленд, САЩ, разработи софтуер за машинно обучение по поръчка на китайската корпорация Alibaba, който може да шпионира населението и дори да предсказва човешкото поведение, съобщи "Daily Beast", цитиран от БГНЕС.

Китайската корпорация е отпуснала 125 000 долара на изследователски екип, ръководен от американския университетски професор Динеш Маночи, за разработване на софтуера, който ще се прилага в градска среда. Според документа той ще може да "класифицира самоличността на всеки минувач и да идентифицира други биометрични характеристики". Алгоритъмът изследва отличителните черти на походката и категоризира пешеходците, като ги описва като "агресивни", "срамежливи", "импулсивни" и др. "Тези характеристики ще се използват за прогнозиране на поведението на всеки пешеходец и са полезни за наблюдение", се казва в документа.

Според Райън Федасюк, изследовател в мозъчния тръст Център за нова американска сигурност, "очевидната цел на този софтуер е да предвижда демонстрации и протести предварително, за да може да ги потуши".

Освен че работи с китайска корпорация по темата за разработването на софтуер, Маночи работи и с Министерството на отбраната на САЩ. Пентагонът предостави на изследователския му екип безвъзмездни средства в размер на 321 000 долара.

#нов софтуер #компютърен софтуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"