Руските спецслужби твърдят: Украинка е взривила Дария Дугина (СНИМКИ)

Руските спецслужби твърдят: Украинка е взривила Дария Дугина (СНИМКИ)
социални мрежи - колаж/КП.ру
A A+ A++ A

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е разкрила убийството на Дария Дугина, дъщеря на дъщеря на радикалния руски идеолог Александър Дугин.

„Установено е, че престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби. Извършителят е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.“, се казва в съобщението.

За да организират убийството на Д. Дугина и да получат информация за нейния начин на живот, Вовк и дъщеря й София Шабан наели апартамент в Москва в сградата, в която живеела загиналата. "В деня на убийството Вовк и Шабан също били на литературно-музикалния фестивал "Традиция", където Дугина присъстваше като почетен гост. След атентата двете преминали Псковска област до Естония", се казва в съобщението.

"Настоящее Время" откри Наталия Вовк в базата данни с украински военни, която изтече преди време в Интернет. Там тя е посочена като член на взвода "Азов". Вовк-Шабан е жител на Мариупол и е работила в редица частни компании, едната от които е собственост на баща й Павел Вовк. "НемеZида" пише, че Вовк е служила в Националната гвардия на Украйна, но потвърждение за това няма.

ФСС твърди, че Вовк е пристигнала в Русия в сив автомобил Mini Cooper с номера от Донецката народна република, които при напускането на Русия сменя с украински номера. Украинският номер, публикуван от ФСС, наистина е регистриран на сив Mini Cooper, установи "Настоящее Время". Машината е сменила собственика си през 2021 г. Преди това е била с киевски номер. В самата Русия пък автомобилът на Вовк, с който е била следена Дугина според ФСС, се е придвижвал с номера от Казахстан.

Днес човек със същата фамилия - Данил Шабан обяви за продажба Mini Cooper с номер AH7771IP в киевски сайт. Според версията на ФСС Вовк е напуснала Русия със същия автомобил и номер, пише "Сега".

Автомобилът, с който според ФСС се е придвижвала Вовк, вече се продава


По-рано днес неизвестна досега руска групировка пое отговорност за атентата срещу Дария Дугина.

Бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов обяви от Киев, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, в което се поема отговорност за деянието и се атакува персонално Путин.

Самият Путин нарече убийството на Дугина "подло и жестоко". Тя честно служеше на хората и Отечеството и с делата си показа какво значи а си руски патриот, написа Путин в съболезнователен адрес до близките на убитата.

 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"