US бомбардировачи демонстрират ангажираност към съюзниците, летат над Балканите

US бомбардировачи демонстрират ангажираност към съюзниците, летат над Балканите
стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Два бомбардировача В-52 на американските военновъздушни сили ще прелетят над Балканите по-късно днес в знак на ангажираност към съюзниците от НАТО на фона на повишеното напрежение заради руската инвазия в Украйна.

Двата самолета ще извършат прелитания с ниско приближаване над сградата на правителството в Скопие, Северна Македония, и площад "Скендербег" в Тирана, Албания. Те ще прелетят и по крайбрежието на Черна гора и Ловриенац в хърватския Дубровник, съобщава АФП.

"Целта на всяко прелитане е да се демонстрира ангажираността и вярата на САЩ в съюзниците и партньорите от НАТО, разположени в Югоизточна Европа", се казва в изявление на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

B-52H Stratofortress е тежък бомбардировач с голям обсег на действие, способен да изстрелва най-широкия набор от оръжия в инвентара на САЩ.

Съюзниците от НАТО изпращат кораби и самолети, за да подсилят източния фланг на алианса в отговор на агресията на Русия в Украйна. През юни ВВС на САЩ изпратиха и два F-35 за извършване на прелитания с малък подход над Прибалтика.

Източник:БГНЕС


 

#ядрени бомбардировачи B-52 #Балканите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"