Ерменков: Без "Газпром" не може да решат газовите проблеми у нас

Ерменков: Без "Газпром" не може да решат газовите проблеми у нас
A A+ A++ A

"Много са кандидатите, които се опитват да изместят БСП от политическата сцена, но всеки такъв опит завършва катастрофално за онзи, който го прави. Защото партията е достатъчно стабилна и мъдра, а хората, които гласуват за нея го правят заради провежданите от нас политики. В последното правителство доказахме, че провеждаме политика и единствено ние изпълняваме обещаното." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на БНТ.

"Навсякъде се вижда как в момента върви смяната на едни "по-наши" социалисти, които се назначават на местата на едни "по не наши" социалисти. Ако хората се абстрахират от тези неща и се концентрират върху провежданите от нас политики -потенциала на БСП е много голям", коментира Ерменков за чистката и назначенията на служебното правителство.

Енергийният експерт е категоричен, че няма идеологически различия, когато става дума за въпроси свързани с националния интерес, като например борбата с корупцията и вкарването на справедливост в съдебната система. "Това може да бъде обединяващо в едно бъдещо управление на България. Защото това са основите на демокрацията - правото, защитата на интересите на хората и ясното съзнание, че има справедливост в политиката", допълни социалистът.

"Икономика без надеждни източници на енергия - няма как да се случва. И поради тази причина ще бъдем още по-категорични от гледна точка защита на интересите на енергийната сигурност като елемент от националната, и на енергийната сигурност като елемент от икономическото развитие, в това число и на социалната политика на България. В последно време и представители на ДБ, и от ПП започнаха да се изказват в полза на това, което ние отдавна говорим, че не само, но без "Газпром" трудно може да решим газовите проблеми в България. Това е политика, която ние водим от самото начало и тя започва да получава все по-широка подкрепа", обобщи Ерменков за приоритетите на левицата в сектор енергетика.

"Хубаво е отсега да започнем да си подготвяме бъдещите договори, в това число и с "Газпром". Говорим, че азерския газ е много евтин в момента, но това е така, защото договорен по формулата, по която имахме договор с "Газпром" преди да преминем към спотовите цени. Ако бяхме останали на тази формула, сега щяхме да имаме цена на "Газпром" - същата като на азерския газ", обясни членът на ИБ на БСП за газовите доставки.

В заключение Таско Ерменков бе категоричен, че до момента не е видял служебното правителство да взима каквито и да са решения в енергетиката и разкритикува промените в "Булгаргаз". "Правителството трябва да слага рамките, а "Булгаргаз" да са професионалистите, които вършат работата. Назначението на Деница Златева е продължение на политиката за неглижиране важността на "Булгаргаз", където трябваше да има изпълнителен директор, който знае как се управлява газово дружество, който знае как се води борсова търговия, и който знае какво означава доставки на газ и преговори с международни доставчици. Не съм оптимист в бъдещето на "Булгаргаз" с това управление", завърши той.

#Таско Ерменков #"Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »