ВЕИ производителите пак на протест, внасят жалби до ЕК

ВЕИ производителите пак на протест, внасят жалби до ЕК
ВЕИ производителите проведоха вече няколко протеста, включително и шествия до сградата на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пети пореден протест на ВЕИ производители срещу дискриминационната и незаконосъобразна цена за достъп до мрежа, определена от Държавната комисия за енергийна и водна енергия (ДКЕВР), ще се проведе този понеделник.

Протестът ще започне пред сградата на ДКЕВР и ще продължи с шествие до Министерския съвет и Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, предаде БГНЕС.

Очаква се над 500 производители да демонстрират своето несъгласие с цената за достъп пред ДКЕВР, след което да внесат масово своите жалби пред Представителството на ЕК с искане за отмяна на решението на държавния регулатор.

Според решението ДКЕВР отнема до 40% от приходите и ги насочва към трите електроразпределителни дружества, което обрича над 1400 ВЕИ производители на фалит.

ВЕИ производителите проведоха вече няколко протеста, включително и шествия до сградата на Министерския съвет.

Според тях решението на ДКЕВР, с което беше въведена цена за достъп до мрежата единствено за ВЕИ, е дискриминационно и незаконосъобразно.

Производителите на електроенергия напомнят, че таксата за достъп ги изправя пред фалит, тъй като ги принуждава да прехвърлят между 10% и 39% от приходите си на електроразпределителните дружества.

От кризата са засегнати проекти за над 3 млрд. лева, като по-голямата част от тези средства са получени под формата на кредити от български и международни банки.

Засегнати са инвеститори и банки от България, Германия, САЩ, Гърция, Италия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Китай, Южна Корея и други.

По време на предишните протести производителите на ток от ВЕИ поискаха оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който пък категорично отказа диалог с тях.

#ВЕИ #производители #ток #цени #мрежа #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ЕК #жалби #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"