От питка до боб: 5-те най-вкусни традиционни храни на Балканите

От питка до боб: 5-те най-вкусни традиционни храни на Балканите
A A+ A++ A

Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която се цени от туристите по цял свят.
Чуждестранните посетители казват, че са впечатлени не само от изключително дружелюбните хора на Балканите, природата, културата, традициите, но най-вече от вкусната храна. Храната на балканските страни се описва като много вкусна и здравословна, но и като важно наследство за световната кухня, пише албанският AgroWeb.org.

В значителна част от тези храни може да се забележи влиянието на Гърция и Турция, но това, което прави Балканите интересен регион, е способността да се подобри вкусът и стойността на всяка готварска рецепта.

Ето някои храни, които, където и да се сервират, са като магнит за щастливи семейни събирания на масата:

Чушки, домати, зеле, пълнени тикви

Балканските домакини имат особени умения, когато става въпрос за зеленчукови пълнежи.

Пълнените зеленчуци (чушки, домати, зеле, тикви) са сред най-популярните ястия на Балканите, защото са разнообразни и отговарят на всеки вкус. Най-предпочитани са пълнените чушки на фурна- рецепта, която може да се намери във всяка балканска страна.

Боб

Бобът се среща в много балкански рецепти. Методите на приготвяне са разнообразни, но на много места можете да го намерите изпечен във фурната. В тава или в тенджера, бобът е храна, която се приготвя поне веднъж седмично и е широко разпространена в балканските страни. 

Кюфтета

Кюфтетата са сред храните, които събират семействата от Балканите на една маса. Най-предпочитаният вариант на кюфтета на Балканите са кюфтетата на скара, които са сравнително малки по размер и се съчетават много добре с домашен хляб, мариновани чушки, извара, лук и др. Посещение в Призрен, Пея или Прищина не може да се представи без прекрасния вкус на плескавицата.

Питка

Голяма питка на скара, която се предлага със сирене, сос пиканте, пържени картофи, чили, салата и кисели краставички. Този вид хамбургер, широко разпространен на Балканите, се смята за по-добър и по-здравословен конкурент от всеки друг вид пълнени панини, сервирани в известните вериги в западните страни.

Пълнени сладкиши

Сред майсторството на рецептите в албанската и балканската кухня несъмнено уникалната традиция на пълнените сладкиши е най-привлекателният вкус не само за местните жители, но и за чуждестранните туристи.

Пирожки могат да се приготвят с най-различни продукти, с мляко и лук, с лук и домати, със спанак или с праз, но пирожката с диво зеле е най-прекрасната от всички.

Рецептите за пайове са взаимствани още от епохата на Османската империя и са усъвършенствани през годините. Най-приготвяни на Балканите са тези с месо, сирене, извара, билки, коприва, зеле, праз, тиква, спанак и кисело мляко.


 

#Боб #питка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »