В Банско през лятото? Защо не?

В Банско през лятото? Защо не?
A A+ A++ A

Банско е един от най-добрите ски курорти и през зимата е едно истински вълшебно място. Леко помрачен е духът му от ордите туристи, но Пирин е толкова красива планина, че ни кара да преживеем останалото някак. Но какво е положението през летните месеци? Заслужава ли си да посетим Банско през лятото?

Август месец на нашето Черноморие е пренаселено и цените са меко казано завишени, затова пък ски курортите ни и планинските градчета остават някак на заден план. Зимата обвива със своя пухкав снежен воал всичко наоколо и превръша тези места в сцена на Леденото кралство, но очарованието на Пирин, Рила и Родопите не е видимо само през студените дни, защото когато всичко е зелено, въздухът е свеж и прохладен, лятото също става примамливо време за почивка по тези места.

Много по-лесно е да разгледаш забележителностите на дадено място, а защо не и да направиш няколко красиви снимки, без да чакаш опашки от  хора и да се блъскаш с тълпите. Затова летния сезон е чудесен да посетите Банско и да разгледате наоколо.

За хора като мен, които постоянно са в търсене на нещо ново и различно и трудно стоят на едно място, може да отделите време да посетите Разлог и Добринище. Няма да съжалявате. Но преди това се потопете в атмосферата на градчето.

Разхождайки се по улиците ще усетите атмосферата, която е симбиоза от традиции, старо и ново. Малките магазинчета предлагат всевъзможни ръчноизработени неща - от кожи, дъски за рязане, ръкавици, шапки до каквото ви роди ума.

Павираните улици, старинните къщи и занаятчийските магазини пазят възрожденския дух на Банско и носят историите на отминали времена.

Всяка къща е музей! В Банско са къщите музеи на Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Веляновата къща и друг Най-интересна за нас е Радоновата къща, защото експозицията й представя бита на банскалии. Популярността на Банско във и извън страната се дължи на прекрасните условия за ски туризъм в съчетание със самобитен фолклор и старобългарска архитектура.

Един от символите на Банско – църквата „Св. Троица” заедно с часовниковата кула – се издига в центъра на града. Строежът е започнат около 1810 г. с дарения на банскалии. Петнайсет години по-късно е издигната и 30 метровата кула с часовник. Църквата е запазена през вековете благодарение на жителите на града, въпреки препятствията по време на османското владичество. Днес тя все още е действаща църква със собствен хор, извършваща редовни и празнични литургии.

Разходката в Пирин планина я сложете като задължителна в списъка си с неща за правене, а защо не и да видите всичко от високо като се качите на кабинковия лифт. От Банско стартират много пешеходни маршрути по различни пътеки, които ще ви отведат до различни кътчета с красиви гледки, ще дишате чист въздух и ще се наслаждавате на зеленината наоколо.

Планинско колоездене, минерални басейни, конна езда, скално катерене, екскурзии, планински воден парк, пикници и още мнгоо други са сред нещата, които можете да правите в Банско през летния сезон. Мястото е и отправна точка за туристите, пътуващи с автомобил и желание за малък период от време да се запознаят с редица европейски страни и да посещават различни забележителности.

В Банско всяка неделя е пазарен ден. Там можете да си закупите всякакви вкусотии както за пикник в планината, така и да занесете ракийка за приятели и близки. Не пропускайте банския суджук за нищо на света!

В България има само една теснолинейка, а Банско се пада нейната предпоследна спирка. Този влак ще ви откара на  чудно пътешествие през Пирин, Рила и Родопите. 

Какво още можете да откриете в Банско, разберете сами! Не пропускайте да го посетите, както и да ни изпратите вашите красиви кадри, които заснемете!


 

#Банско #Балканика къп Банско #Банско и Разлог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »