Започва дъждовна седмица

Започва дъждовна седмица
A A+ A++ A


За понеделник жълт код е обявен за 7 области на страната: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София Област, Габрово и Пазарджик.

В началото на новата седмица ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност. Валежите ще обхванат и Източна и Централна България.

Дневните температури и в източните райони ще се понижат, максималните в по-голямата част от страната ще са между 24° и 29°, в София – около 25°, на изток – до 32°.
Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще има повече слънчеви часове, но още преди обяд ще се развива купеста, около и след обяд - купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде два бала.

Над планините в Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В много райони ще има краткотрайни валежи, на места ще са значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. В планините в крайните източни райони от страната ще има повече слънчеви часове, но и там ще се развива купеста, около и след обяд и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е предимно умерен, ще придобие източна компонента, по най-високите масиви ще е от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 14°.

И през следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще има и слънчеви часове, но на места и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места във вторник. Тогава и дневните температури ще останат в по-голямата част от страната между 25° и 30°, в сряда слабо ще се повишат. Първия ден ще духа слаб вятър от изток-североизток, втория - ще стане североизточен и в източните райони ще бъде по-често умерен.

#Дъждът #Валежите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »