Военният министър на Петрова нива: Да пазим спомена за саможертвата

Военният министър на Петрова нива: Да пазим спомена за саможертвата
Пресцентър на МО
A A+ A++ A

„Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата на своите предци“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в словото си на тържествената проверка (заря) за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива“ на 20 август, цитиран от пресцентъра на министерството. По думите му въстанието от 1903 г. е най-масовата проява на организираното национално-освободително движение след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предци, които са ни оставили светли примери за саможертва, посочи министърът, цитиран от БНР.

Той припомни и ролята на българската войска в Илинденско-Преображенското въстание и отбеляза, че значителна част от офицерския, подофицерския и войнишкия състав от тогавашното Княжество България напускат военната кариера, за да участват в четите за освобождаването на Македония и Тракия.

„Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие, което трябва да споменаваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достойнство, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, само когато сме заедно и обединени“, подчерта министър Стоянов.

„Оставам с надежда, че отново ще бъдем силни заедно, че и занапред ще има светли примери за воля и сила на духа, чест и достойнство, които поколенията да помнят и следват“, подчерта още той.

На тържествената проверка (заря) министърът на отбраната прие почетния строй от представителни военни подразделения от Националната гвардейска част и Ученическия гвардейски отряд от град Айтос.

Заупокойна молитва за загиналите за освобождението и обединението на българския народ беше отслужена в храм „Света Петка“ в историческата местност.

Хиляди българи от всички краища на Родината присъстваха в съботния ден на Националния възпоменателен събор в местността „Петрова нива“. Събитията са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. В официалната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на преображенци участваха още и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, областният управител на Бургас Мария Нейкова, представители на Съюза на тракийските дружества в България, потомци на тракийските и македонските българи от всички краища на страната.

#Димитър Стоянов #Петрова нива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай