Кампанията за подмяна на старите печки в София - пред провал

Кампанията за подмяна на старите печки в София - пред провал
Pixabay
A A+ A++ A

Кампанията за безплатна подмяна на старите печки с по-екологични уреди в София е пред изпитание. От трите възможности, които предлага за доставка и монтаж Столичната община - инсталация на природен газ, на пелети или климатик, досега предпочитанията на софиянци бяха към пелетите. С повишаването на цената им от 450 лв/тон през последната година до 910 лв/тон обаче изборът сега се пренасочва към климатиците. Това ще наложи промени в договорите на общината с одобрените кандидати, както и ново техническо обследване на жилищата им, за да се прецени какъв модел уред е подходящ за монтиране.

Проектът се прилага с цел намаляване на вредните емисии във въздуха през зимата от горенето на дърва, въглища и отпадъци. Между 60 и 85% от фините прахови частици (ФПЧ) в София идват от печките на твърдо гориво - е записано в Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018-2024 г., приета от Министерския съвет. Прогнозите са, че ако се реализира изцяло проектът за подмяна на старите печки, ще се постигне 78% от очакваното намаление на емисиите на ФПЧ-10 от сектора на битовото отопление.

През май Съдът на Европейския съюз осъди България за неизпълнение на директивата на Европейския парламент от 2008 г. за налагане на мерки за по-чист въздух. В момента страната е единствена в ЕС, където допустимите норми за серен диоксид във въздуха се превишават, съобщи преди дни служебният министър на околната среда Росица Карамфилова. Отделно Столична община бе осъдена от Софийския градски съд през ноември 2021 г. за бездействие по проблема и бе даден срок от 12 месеца да предприеме действия за подобряване качеството на въздуха, включително с алтернативни методи за битово отопление, пише "Дневник".


 

#Софийска община #подмяна #битово отопление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"