Дъждове и гръмотевични бури над половин България в неделя

Дъждове и гръмотевични бури над половин България в неделя
Pixabay
A A+ A++ A

През деня облачността в страната ще е предимно значителна. След обяд на много повече места ще се развива купесто-дъждовна облачност и очакваме да паднат значителни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, като по-интензивни ще са явленията в Западна  и Централна  България. Почти без валежи ще се задържи над крайните югоизточни райони от страната.

Максималните температури ще се понижат и ще са между 27-28°С в западните райони и 32-35°С в останалата част от страната.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за неделя.

(Забележка: опасните явления ще са късно следобед и през нощта срещу понеделник и то – на отделни райони. Картата показва местата, където те са най-вероятни, но бурите няма да покриват цялата площ!)

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а през деня – предимно слънчево и топло. Повече облаци очакваме по северното крайбрежие. Максимални температури на въздуха – 29-33°. Температурата на морската вода – 24-26°. Вълнението ще е слабо – до 1-2 бала.

Времето в София

През нощта срещу неделя облачността ще остане значителна  и на много места до полунощ ще паднат значителни валежи. След полунощ, облачността постепенно ще се разкъсва, но ще остане хладно. Минималната температура ще бъде 18°С.

През деня ще има разкъсана купеста облачност и след обяд се очакват валежи и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще захладнее.  Максималните температури в столицата ще са между 28°С и 29°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за разходки и туризъм. Повишава се вероятността от внезапни покачвания на нивата на реките зареди интензивни валежи. Карайте внимателно по проходите!

Следобед в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места до вечерта ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от югоизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 22°, на 2000 метра – около 15°.

Времето на Балканите

Бавноподвижен, високият циклон, позициониран над Западните Балкани, ще се придвижва на изток и ще се установи над Северна Македония и част от Гърция. Под негово влияние атмосферата ще е силно нестабилна, като денят на много места ще започне със слънчево време, но в следобедните часове времето ще се разваля. Над крайните Западните и Централни Балкани ще има условия за по-значителни валежи.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »