Милиони британци няма да могат да си позволят отопление или храна тази зима

Милиони британци няма да могат да си позволят отопление или храна тази зима
Facebook/Mayor of London, Sadiq Khan
A A+ A++ A

Милиони британци няма да могат да си позволят отопление или храна тази зима, освен ако правителството не вземе мерки. Това написа в страницата си в Туитър кметът на Лондон Садик Хан, отбелязва "Труд".

"Никога не сме виждали нещо подобно. Изправени сме пред зима, когато милиони хора няма да трябва да избират между отопление и храна и, за съжаление, няма да могат да си позволят нито едно от двете. Това не трябва да се случва. Правителството трябва да се намеси, така  че хората могат да задоволят основните си нужди“, пише Садик, като приложи статистика на агенция Bloomberg, според която средната сметка за електричество в Обединеното кралство може да надхвърли историческите нива.

След началото на спецоперацията на Руската федерация в Украйна, Западът засили санкционния натиск срещу Русия. Прекъсването на веригите за доставки повиши цените на горивата, електроенергията и храните в Европа и САЩ. В Обединеното кралство нарастващите разходи за живот засегнаха милиони домакинства. Централната банка на Англия повиши основния си лихвен процент с рекордните 50 базисни пункта от 1995 г. до 1,75% от 1,25% годишно. Сега процентът е на най-високото си ниво от декември 2008 г., когато беше 2%. Според прогнозите на банката икономиката на Обединеното кралство ще влезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година.
 

#Великобритания #рецесия #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »