Жегата спира да ни мори за седмица

Жегата спира да ни мори за седмица
novinite.bg
A A+ A++ A

Летните жеги спират за седмица. От днес до четвъртък температурите ще паднат до 23-24 на запад, а на изток няма да минават 30-32. Причината е, че през страната ни ще премине студен атмосферен фронт, който идва от Европа, прогнозираха климатолози пред “Труд”.

“След горещините в петък, следва захлаждане, което се дължи на лошото време в Европа (виж карето под графиката). “Ще се усети най-добре в неделя, тогава в цялата страна температурите ще се понижат и ще бъдат от 23-24 градуса на запад, до 32-33 на изток. То ще бъдат придружено от превалявания, прегърмявания, има условия за градушки. Валежите ще бъдат по-интензивни в западната половина от страната”, обясни климатологът д-р Симеон Матев, от Геолого-географския факултет на СУ, катедрата “Климатология, хидрология и геоморфология”.

По думите му този хладен период ще продължи поне до средата на следващата седмица. В западната половина от страната ще превалява и прегърмява всеки ден, особено следобед.

Освен бурите, които вчера застигнаха Италия например, оказва се и че горещите вълни, които регистрираха в Европа това лято, са причина у нас времето да бъде по-нестабилно и на моменти хладно.

“На фона на това, което беше в Западна и части от Централна Европа, смело можем да кажем, че сме пощадени от експремни горещи вълни това лято. При нас горещини от 40 градуса се отбелязвят почти всяка година”, каза Симеон Матев.

По думите му през това лято е станало така, че ги нямаме тези протяжни, дълги периоди на жега. “Имаме горещини, но периодите са по-кратки, а не както обикновено по 3-4 седмици да 35-38 градуса. Причината за това са именно горещите вълни в западна Европа, защото процесите, които водят до горещините там, се конфигурират така, че водят до преминаване на захлаждания в Източна Европа, включително България. Затова горещите периоди са прекъсвани у нас от захлаждания, нещо повече в средата на юли имахме период, през който бяха отбелязани рекорди за минимална температура - на 10-11-12 юли в София, в три поредни сутрини имаме рекордно ниски температури. Докато в Западна Европа се пържат, ние студуваме”, обобщи той.

И все пак учените имат добри новини. След последния описан по-студен период, лятото ще продължи с пълна сила до края на месеца. “След тази динамика до края на месеца - от 25-26 август, ще се установи слънчево и стабилно време. Температурите отново ще се повишат, и ще бъдат между 30-35 градуса, а сега бяха до 38-39 градуса”, допълни Матев.

Хубавото време ще продължи и в началото на септември. Първоначалните сигнали за месеца показват, че ще има много дни с хубаво време, с температури по-скоро летни, до 30 градуса често, особено в началото на месеца.

“Ще имаме захлаждане в периода 4-6 септември, след което отново успокояване с време за море, за тези които са закъснели”, каза Матев.

Проф. Георги Рачев, климатолог от СУ:
Може да се разчита на късно море

Септември ще бъде засега перфектен за море по нашето Черноморие. Ще бъде по-топъл с 1-1,5 градуса над обичайното, към това се консолидират и двата глобални модела - европейският и американският. 

Валежите ще бъдат в рамките на нормалното и малко по-малки, около 10% по-малко от нормалното. На българското море ще бъде много добре, дори и след 15 септември. От 10 до 15-16 ч следобед ще е хубаво за плаж, с температури около 20 и няколко градуса, а морската вода поне до 20-22 септември ще бъде 22 градуса. Тя е доста затоплена през последните няколко седмици. Интересното е, че в цялото Средиземноморие морската вода е с по-високи с 2-4 градуса температури от нормалното.

На Халкидики - под 30 градуса

Средните температури в Гърция, в района на Халкидики, постепенно падат под 30 градуса през септември, но ще е хубаво за море.

Под 30 градуса постепенно ще минават максималните температури в Гърция, в района на Халкидики и Солун.
След екстремните жеги, в следващите дни се очаква да бъде топло и приятно. Според статистиката най-горещият ден през август в тази част на Южната ни съседка е бил 19 август (32 градуса).

Поетапно от следващия месец се очаква средната температура през деня да бъде 26 градуса по Целзий. Реално градусите ще паднат с до 6-7. Около 4, 12, 20 септември се очертават валежни периоди.

Поне 12 жертви взеха бури в Европа

Порои се изляха на френския остров Корсика, на който бурите взеха пет жертви.

Евакуираха 13 000 от къмпинги в Корсика

Мощни бури връхлетяха части от Централна и Южна Европа, като взеха поне 12 жертви, сред които и три деца, предаде Би Би Си.

Смъртните случаи, предимно причинени от паднали дървета, са регистрирани в Италия, Австрия и на френския средиземноморски остров Корсика.

Бурите идват след седмици на екстремни жеги, предизвикали засушаване на голяма част от континента.

В Корсика късно в четвъртък бушуваха ветрове със скорост до 224 километра в час, които изкорениха дървета и отнесоха каравани. Властите съобщиха за загинало 13-годишно момиче, смазано от паднало в къмпинг дърво. 46-годишен мъж е загинал при подобни обстоятелства, а жена на над 70 години е била убита, когато автомобилът є бил пометен от откъснат покрив на плажно бунгало. Други двама души загинали, докато били в морето.
Междувременно властите са евакуирали около 13 000 души от къмпинги на Корсика.

В континентална Франция бурите предизвикаха прекъсване на електричество, а улиците в Марсилия - вторият по големина град в страната, се превърнаха в реки.

В Австрия загиналите са петима - две момичета на 4 и 8 години, и три жени, всичките смазани от паднали дървета. Ранени са 13 души, сред които пет деца.

Пак изкоренени дървета причинаха смъртта и на мъж и жена в италианската област Тоскана.
Ураганните ветрове са нанесли сериозни щети и във Венеция и Флоренция.

Снимки: стоп кадри


 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"