Честваме 145-годишнината от Шипченската епопея (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Честваме 145-годишнината от Шипченската епопея (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея. По традиция честванията на  Паметника на Свободата са под патронажа на президента на Република България, а към историческия връх се стичат хиляди хора от цялата страна.

Хиляди изкачиха стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да се включат в кулминацията на тържествата по повод 145 години от Шипченската епопея, предаде БНР.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов прие строя на гвардейската част.

В официалното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че няма мерна единица за свободата и жертвоготовността.

Шипка е място на спасението и изцелението на един народ, свободата не е дар, посочи още Илияна Йотова. Тя отбеляза, че паметта за Шипка е нашето обединение.

За първи път беше направена възстановка от членовете на национално дружество "Традиция" на речта на цар Борис Трети при откриването на Паметник на свободата през 1834 г.

По програма в 13.45 ч ще бъде дадено начало на възстановката на битката при Орлово гнездо – ден първи, в която участие ще вземат 260 членове на дружество "Традиция".

Във връзка с тържествата е затворен за движение проходът Шипка до 15 часа, а трафикът се пренасочва през Прохода на републиката.


 

#връх Шипка #Шипченска епопея #. Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"