Опасно време днес: Жега и гръмотвични бури с градушки

Опасно време днес: Жега и гръмотвични бури с градушки
A A+ A++ A

През деня в събота ще е предимно слънчево. В следобедните часове над планинските райони от Западна и Южна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места над Западна и части от Централна България до вечерта ще паднат проливни валежи. Ще има условия и за градушки и шквалови явления. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Явленията ще останат активни и през нощта срещу неделя, а на места в оградената част от страната и Балканите ще има условия за значителни валежи, като на места те могат да надминат 50-60л/кв.м

Максималните температури ще останат високи и ще са между 35-38°С, най-високи в Дунавската равнина – до 37-38°С.

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. (Забележка: опасните явления ще са късно следобед и през нощта срещу неделя и то – на отделни райони.)

Жълт код: издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в късните следобедни часове. Ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Червен код: валежите на много места в Сърбия и Западна Румъния ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Очакваните валежи ще са между 30-80л/кв.м.

Предупреждение за опасно горещо време

Жълт код: издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30-35°С.

Оранжев код: издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 36°С, като на отделни места ще достигнат до 37-38°С.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а през деня - предимно слънчево и топло. Максимални температури на въздуха – 29-33°. Температурата на морската вода – 24-26°.Вълнението ще е слабо – до 1-2 бала.

Времето в София

През деня в столицата ще е предимно слънчево и топло. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и до вечерта ще паднат проливни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 17°С, а максималните – до 34°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за разходки и туризъм. Повишава се вероятността от внезапни покачвания на нивата на реките зареди интензивни валежи. Карайте внимателно по проходите!

Следобед в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места до вечерта ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от югоизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра – около 19°.

Времето на Балканите

Високият циклон, позициониран над Адриатическо море и части от Западните Балкани, ще се придвижва на изток и ще се установи над Сърбия и част от Западните Балкани. Под негово влияние атмосферата ще е силно нестабилна, като денят на много места ще започне със слънчево време, но в следобедните часове времето ще се разваля.

Ще остане много топло, като дневните температури на много места ще надминават 32-35°С.

Комбинацията на доста богат на влага приземен граничен слой и високите дневни температури ще засили нестабилността над тези райони. Във височина условията също ще са благоприятни, като някой модели чертаят в слоя 0-6 км. вятърен срез до 15 м/с. Повишават се индексите за възможни суперклетъчни бури и дори индексът за едра по размер градушка.
 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"