Гутериш: Електричеството от АЕЦ "Запорожие" е на Украйна

Гутериш: Електричеството от АЕЦ "Запорожие" е на Украйна
МВнР
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Русия да не изключва контролираната от нея Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна, предаде Франс прес. Призивът идва на фона на взаимните обвинения за обстрел в района на централата между Киев и Москва.

"Съвсем ясно е, че електричеството, произвеждано от Запорожката АЕЦ, е украинско електричество и този принцип трябва да се спазва", заяви Гутериш на пресконференция по време на посещението си на пристанището на Одеса.

Операторът на украинските централи "Енергоатом" изрази днес опасения, че Русия, която контролира от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа. "Разполагаме с данни, че руските окупатори планират да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна", посочи операторът в "Телеграм".

Според "Енергоатом" руските военни са ограничили достъпа на персонала до централата и са в процес на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след спирането на реакторите.

През последните седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрелването на ядрената централа в Южна Украйна, което отново събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира вчера, че "евентуалното причиняване на щети в Запорожката АЕЦ би било самоубийство" и призова за демилитаризиране на централата.

Източник: БТА

#Антониу Гутериш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »