Германия: Активирайте „Северен Поток 2“ възможно най-скоро

Германия: Активирайте „Северен Поток 2“ възможно най-скоро
mirtesen.dailymoscow.ru
A A+ A++ A

"Германия трябва да разреши на блокирания газопровод "Северен поток 2" да започне да изпомпва руски природен газ, за да не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни", заяви заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубицки. Коментарите му предизвикаха остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че "пристрастяването към руския газ убива", предаде БГНЕС.

Газопроводът е завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна. Кубицки, член на Свободните демократи (СДП) на финансовия министър Кристиан Линднер, призова за активиране на газопровода "възможно най-скоро", за да се напълнят газовите хранилища преди зимата. Той заяви, че "Няма разумна причина да не се отвори "Северен поток 2", тъй като Германия вече получава газ по по-стария газопровод "Северен поток" от Русия към Германия. „Получаването на  газ от "Северен поток 2" не е по-неморално, отколкото от "Северен поток 1". Това е просто различна тръба", каза Кубицки. 

Вносът през "Северен поток" наскоро спадна до едва 20% от капацитета. "Газпром" обяви като причина забавеното връщане на газова турбина, но според германски и европейски служители решението е по-скоро политически мотивирано.

Кубицки заяви, че с откриването на "Северен поток 2" ще се разбере дали руският президент Владимир Путин е готов да увеличи доставките на газ за Германия. Миналия месец той каза: "Все още имаме един готов маршрут - това е "Северен поток 2". Можем да го пуснем в експлоатация."

Няколко членове на СДП разкритикуваха забележките на Кубицки. "Северен поток 2" е мъртъв", заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман, депутат от СДП, която председателства комисията по отбрана в Бундестага. 

Източник:БГНЕС


 

#Германия #"Северен поток 2"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?