В края на сезона: Още два спешни центъра на Южното Черноморие

В края на сезона: Още два спешни центъра на Южното Черноморие
Pixabay
A A+ A++ A

Още два центъра на бърза медицинска помощ ще бъдат разкрити по морето - в курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев, който от вчера е на проверки в 4 болници в Стара Загора, Сливен и Бургас.

По повод последния случай на ударено от мълния 18-годишно момиче в Приморско, до което линейката достигна за повече от 20 минути, тъй като идва от Царево, министърът посочи, че е разговарял с министъра на туризма поне в големите курорти като "Слънчев бряг" и в "Златни пясъци" да бъде позициониран по един 24-часов екип, с пункт, който да поддържа спешността по морето. "На 14-тия ден от мандата ми това успях да направя", посочи той, добавяйки, че в момента се обособяват помещенията и се сключват договори за двата центъра, които ще заработят до 10 дни. Идеята е екипите да функционират не само през настоящия туристически сезон, а и догодина.

Меджидиев обаче призна, че "това са възможностите ни, с това разполагаме". "Обезпечеността и в Бургас не е прекрасна - в момента там работят 5 екипа. Приморско през лятото става 120 хил. души - няма реално откъде да подсигурим допълнителни екипи, дори Бургас разполага с толкова", заяви той.

Министърът обясни, че целта му е да обиколи почти всички областни и общински болници в страната, за да се запознае с готовността им за посрещане на нова ковид вълна, интензивните им легла, обезпечеността с кадри, както и докъде е стигнал при тях европроектът за спешната помощ, по който са планирани ремонти на спешните отделения в повечето областни градове у нас. "Това, което виждам, е, че на много места ремонтите въобще не са започнали въпреки спечелените обществени поръчки. На други поради промяна на цените на строителните материали самите строители имат претенции и ремонтите са спрели", посочи той. По думите му последната година програмата е неглижирана, като за продължаването й, по негови разчети, е нужно дофинансиране - за т.г. ще са нужни 6 млн. лв., а за догодина - 40 млн. лв. "Ако тези средства не бъдат отпуснати, може да се наложи да връщаме голяма сума", предупреди той.

Проектът за системата за спешната медицинска помощ у нас, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж", започна през 2014 г. По него бе предвидено купуването на 400 линейки и строителство и ремонт на над 230 обекта от системата на спешната медицинска помощ. Бюджетът му бе над 163 млн. лв., като първоначално той трябваше да се реализира до 2020 г., но впоследствие бе удължен до края на 2023 г.

Последно бившият министър проф. Асена Сербезова алармира, че заради липсата на заложени изисквания на етапите в него и на контрол по тях, както и на увеличените цени на материалите, съществува реален риск заложените ремонтни дейностни, както и изграждането на нови спешни филиали по места, да не бъде осъществено със средствата по проекта. На заседание на здравната комисия в началото на годината стана ясно, че от заложените строително-ремонтни дейности в 235 обекта са завършени едва 20. За други 96 ще бъдат обявени нови обществени поръчки с възможност за дофинансиране, пише "Сега".


 

#Спешен център #Южно Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай